Aansprakelijkheidsverzekering verhuizen regelen

Als je nog geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, dan is een verhuizing misschien het goede moment om deze te regelen. Heb je deze al wel, dan zal je moeten doorgeven dat je gaat verhuizen en dat je dus op een nieuw adres gaat wonen. Dit kan ook een goed moment zijn om te kijken of jouw aansprakelijkheidsverzekering in je nieuwe situatie nog wel actueel is. Als je zo’n 4 weken voor de verhuizing bezig gaat met het veranderen van je adressen, is het een goed moment om ook je verzekeringen eens flink onder de loep te nemen.

*Tip:
→ Verhuisbedrijf nodig? Vergelijk & bespaar tot 30%! Ontvang vrijblijvend offertes van verhuisbedrijven.

 

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een AVP (aansprakelijkheidsverzekering particulieren) is er om je financieel te steunen als jij per abuis schade aanricht aan het bezit van iemand anders. Stel er heeft ’s nachts een storm plaatsgevonden en deze heeft een dakpan van jouw woning op de auto van de buren gewaaid, dan zal je je AVP kunnen gebruiken om financiële steun te krijgen bij het bekostigen van de reparatie. Woon je in een appartement en springt je waterleiding, dan kan dit grote schade aanrichten bij de buren. Ook dit wordt door je AVP gedekt. Voor een bedrag van gemiddeld €50 per jaar geeft je dit toch zeker een gerust gevoel.

 

Aansprakelijkheidsverzekering en verhuizen

Ga je verhuizen en je hebt al een aansprakelijkheidsverzekering, dan zal je deze van je verhuisplannen en je nieuwe adres moeten verwittigen. Je geeft je nieuwe adres en de verhuisdatum simpelweg door via de telefoon, e-mail of een online portal. Heb je nog geen aansprakelijkheidsverzekering wanneer je gaat verhuizen, dan is dit misschien het moment om er één af te sluiten. Vooral als je de verhuizing zelf uitvoert.

  • Schade verhuizing: veel mensen verhuizen zelf. Ze huren een busje, vragen een aantal vrienden of familieleden om te helpen en vertrekken zo naar een nieuwe woning. Als een vriend van jou schade aanbrengt aan één van jouw waardevolle meubelstukken, dan ben je daar in principe niet voor verzekerd. Heb je echter een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, dan word je hierin vaak via een vriendendienstclausule toch in staat gesteld een claim in te dienen en compensatie te ontvangen.
  • Schade aan de verhuis bus: als jij een verhuis bus huurt moet deze altijd WA verzekerd zijn. Hier wordt dan ook een eigen risico voor genoemd, bijvoorbeeld €750. Als jij de bus beschadigd dan zal je dan zelf voor de kosten verantwoordelijk zijn, tenzij deze hoger zijn dan €750. Dan neemt de verzekering dit over. Je kunt hier dan helaas je AVP niet voor gebruiken.
  • Verhuizen met een verhuisbedrijf: als je een kwalitatief verhuis- of transportbedrijf inhuurt voor je verhuizing, dan zijn deze als het goed is zelf al verzekerd. Tenzij je besluit om mee te helpen is het dan dus niet nodig om een AVP af te sluiten om het verhuizen zelf. Toch wordt het vaak aangeraden altijd een AVP te nemen, omdat het altijd zo kan zijn dat jij onvrijwillig schade veroorzaakt bij iemand anders.

 

Stappenplan verzekeringen vergelijken

Wil je ook een goede AVP zoeken of wil je zien of jouw huidige verzekering nog wel actueel is, dan is het tijd om een vergelijking te maken van wat de markt op dit moment in de aanbieding heeft. Als je al een AVP hebt en je gaat verhuizen kan het altijd zijn dat je voor je veranderde situatie een nieuwe verzekering nodig hebt. Een vergelijking kan je dan helpen te bepalen of je je huidige verzekering wilt laten aanpassen of dat er een betere optie beschikbaar voor je is en je dus het beste overstapt. Je hebt het waarschijnlijk al druk genoeg met je verhuizing, maar een goede vergelijking hoeft niet meer dan een middag te duren.

  1. De vergelijkingssite: zorg ervoor dat je een goede vergelijkingssite vindt. Soms kan het zelfs beter zijn om twee sites te kiezen, omdat je dan een bredere dekking realiseert. Een kwalitatieve vergelijkingssite is altijd onafhankelijk, wat betekent dat ze er geen voordeel uit halen als jij via hen besluit over te stappen. Als het goed is geven ze op hun website duidelijk aan wat hun motivaties zijn en kun je dit niet vinden, sla de site dan over. Je kunt ook altijd zoeken naar het Keurmerk Objectief Vergelijken voor bevestiging.
  2. De filters: heb je de beste vergelijkingssites gevonden, dan is het tijd om te beslissen welke filters je kunt instellen. Filters zijn erg handig, omdat ze ervoor zorgen dat jij alleen relevante resultaten te zien krijgt en dus nooit appels met peren aan het vergelijken bent. Bij een aansprakelijkheidsverzekering zullen deze voornamelijk te maken hebben met de maximale dekking en het eigen risico.
  3. De vergelijking: nu is het tijd om de vergelijking uit te gaan voeren. Staar je zeker niet blind op de prijs, want de voorwaarden zijn minstens zo belangrijk. Ook de kwaliteit van de verzekeraar en de klantenservice kun je meenemen, zowel als de regels wanneer je de verzekering vroegtijdig opzegt. Deze criteria bepaal je door te kijken naar wat jij belangrijk vindt.
  4. Een berekening: heb je op dit moment al een AVP, dan kun je het beste een goede berekening maken en bepalen of de voordelen bij een nieuwe verzekeraar de consequenties van het opzeggen van je huidige verzekering waard zijn. Misschien is er op dit moment zo’n goede aanbieding beschikbaar dat je deze niet kunt laten lopen. Als er aan de andere kant weinig verschil is sinds je je huidige verzekering hebt afgesloten, kun je deze misschien beter behouden.
  5. Een conclusie: na deze oefening kun je een conclusie trekken. Of je stapt over, of je verandert niets, of je verandert alleen je huidige verzekering. Je zal hoe dan ook geleerd hebben of jouw huidige situatie nog steeds het meest gunstig is.

 

Vergelijk offertes

Door hier onze onafhankelijke vergelijkingstool te gebruiken kun je nu al beginnen met het vinden van de beste verzekeraar. Vul je gegevens en filters in en de tool zal je in een korte tijd voorzien van alle relevante informatie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je verhuizing uitbesteden hoeft niet duur te zijn! Ontdek het nu zelf ook door vrijblijvend tot 4 offertes van verhuizers te ontvangen en bespaar tot 30%!