Informatie en advies over verhuizen sinds 2006
Gratis offertes vergelijken?

Van alle gebeurtenissen in een mensenleven is een verhuizing wel één van de ingrijpendste zaken. Wat de reden ook is van een verhuizing; je weet wel dat je voor een hoop werk komt te staan. Niet alleen moet je jouw spullen verhuizen naar het andere huis; er komen ook andere praktische zaken aan bod. We hebben voor jou gekeken naar de meest praktische verhuistips en we keken naar de kosten die daarbij komen kijken.

*Tip: Ben je iets vergeten? Bekijk onze verhuischecklist.

Praktische zaken die je lang van tevoren moet regelen

Voor een verhuizing zal je een aantal zaken lange tijd van tevoren moeten regelen (lees ook: verhuizing plannen). Dat komt doordat veel instanties een langere verwerkingstijd hebben voor persoonlijke gegevens. Je wil natuurlijk niet voor een onverwachte verrassing komen te staan nadat je in de andere woning zit, en daarom kan het geen kwaad om bepaalde zaken van tevoren uit te zoeken. We hebben er een paar op een rijtje gezet.

  • De vaste lasten. Vaste lasten zijn zaken zoals je energieverbruik en het water. Een energieleverancier zal een bepaalde tijd nodig hebben om jouw verhuizing te verwerken. Dat doe je het beste online zodat je gelijk zicht hebt op de juiste registratie van jouw verhuizing. Voor een correcte afrekening zullen je oude meterstanden worden genoteerd op het moment van vertrek en worden de nieuwe meterstanden in het nieuwe huis genoteerd. Alleen op basis van die gegevens kan een energieleverancier jouw contract op de juiste manier overzetten naar het nieuwe adres. Voor het water geldt hetzelfde. Met een energieleverancier kan je nog wel verhuizen naar een andere plaats – je contract verhuist met je mee – maar voor een waterleverancier kan het nogal uitmaken in welke plaats je komt te wonen.
  • De verzekeringen. Een inboedelverzekering is altijd gerelateerd aan een bepaalde woning. Bij een verhuizing naar een ander huis zal er een ander adres worden doorgevoerd, en daarbij zal worden gekeken naar de nieuwe woonomstandigheden. Ook bij de autoverzekering zou er zomaar het een en ander kunnen veranderen. Een bepaald postcodegebied kan ervoor zorgen dat je in een andere tariefschaal valt. Ga je verhuizen, kijk dan gelijk of je goedkoper af bent bij een andere verzekeraar en doe daar je voordeel mee.
  • Een nieuwe huisarts, tandarts en/of vaste apotheek. Op het moment dat je naar een andere wijk of naar een andere stad verhuist is het logisch dat ook jouw huisarts, tandarts en apotheek veranderen. Dit zijn zaken die je niet zelf hoeft op te zoeken; jouw zorgverzekeraar heeft lijsten online staan die advies geven over deze zaken. Laat je zorgverzekeraar zoveel mogelijk meedenken over de medische voorzieningen die jij nodig hebt.
  • Zelf verhuizen? Regel een verhuisbus.

Belangrijk: adreswijziging doorgeven aan wie?

Praktische zaken die je een paar weken van tevoren moet regelen

Een aantal zaken die korter van tevoren moeten worden geregeld zijn het verhuisbedrijf en de doorzendservice van je post. Hoewel de meeste instanties jouw nieuwe adres vanzelf doorkrijgen vanuit de gemeentelijke administratie is het prettig als alle overige post wordt doorgestuurd naar het nieuwe huis. Dat regel je met de PostNL doorzendservice. Het verhuisbedrijf kan je ook een aantal weken van tevoren regelen. Bedenk welke zaken jij graag uitbesteedt aan het verhuisbedrijf en wat je zelf wil doen. Het geeft minder stress als je zoveel mogelijk uitbesteedt maar daar zitten wel meer kosten aan verbonden. Denk ook aan een verzekering tijdens je verhuizing.

Bekijk ook: verhuisdozen en opslagruimte.

Hoeveel kost een verhuizing door het verhuisbedrijf

We hebben navraag gedaan over de kosten van een verhuizing door een verhuisbedrijf en kwamen tot de volgende prijsinzichten.

Wat voor soort verhuizing Hoeveel verhuizers wil je inhuren Welke service heb je nodig Wat zijn de kosten in totaal
De goedkope variant 1 verhuizer (die tevens de verhuiswagen rijdt) Geen extra diensten. Spullen inladen en in het nieuwe huis uitladen Tussen 425 en 600 euro
De meest praktische variant 2 verhuizers De spullen worden ingepakt en in het nieuwe huis in dozen neergezet Tussen 825 en 975 euro
Een groot huis met veel werk 4 verhuizers De spullen worden ingepakt en in het nieuwe huis weer uitgepakt. Aansluiten van apparatuur en klussen wordt gedaan door het verhuisbedrijf Tussen 1325 en 1625 euro

Lees ook:

Kosten verhuisbedrijf en kosten zelf verhuizen.

Zaken die de prijs bepalen

Uiteraard wordt de prijs van een verhuizing bepaald door een aantal factoren. We hebben ze op een rijtje gezet.

  • Wat voor maat verhuiswagen heb je nodig. Het type verhuiswagen zal worden bepaald door het verhuisbedrijf. Je mag denken aan een standaard wagen van 20 m3, met een bestuurder die meewerkt bij de verhuizing. Je moet dan aan een kostenplaatje tussen 57,50 en 67,50 per uur denken. Een grote verhuiswagen met een inhoud van 50 m3 zal inclusief de bestuurder neerkomen op een kostenplaatje van 67,50 tot 77,50 per uur.
  • Welke bijkomende diensten heb je nodig. Moeten er klussen worden gedaan in het nieuwe huis of is er een verhuislift nodig; dan kom je aan extra kosten die het verhuisbedrijf zal doorberekenen.

Een verhuizing zonder stress

Wil je een verhuizing zonder stress, vergelijk dan de offertes van meerdere verhuisbedrijven. Dat doe je met één enkele muisklik op onderstaande button. Je krijgt meerdere offertes die je met elkaar kan vergelijken in je mailbox.

2 thoughts on “Praktische verhuistips”

  1. Bedankt voor deze praktische verhuistips. Mijn adreswijziging heb ik bij de gemeente al doorgegeven. Echter wist ik niet dat er een doorzendservice voor de post bestaat. Hiervan ga ik gebruik maken.

  2. Bedankt voor het delen van de praktische zaken die ik moet regelen rondom mijn verhuizing. Over een aantal maanden is het zover en ik wil goed voorbereid zijn. Ik ga mij straks gelijk verdiepen in de verschillende verzekeringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

studentenverhuisservice

Studentenverhuisservice

juli 14, 2023

Studenten verhuizen vaak, of het nu naar een nieuwe stad of naar

Verhuizen tijdens de zwangerschap

juli 14, 2023

Verhuizen is een stressvolle tijd. Er moet van alles geregeld worden. Op

Laat nooit meer een verhuisdoos sneuvelen met deze tips

juli 14, 2023

Vroeg of laat ga je een keer verhuizen. Sommige mensen doen het