Huis kopen of huren?

Huis kopen of hurenHet is een vraag die iedere jongere zich op een dag wel eens zal stellen; “kies ik er voor om een huis of appartement te kopen of te huren”? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is er de persoonlijke voorkeur van de persoon in kwestie. Veel mensen vinden het namelijk belangrijk om op latere leeftijd over een (afbetaalde) eigendom te beschikken terwijl anderen dan weer onzeker zijn of ze wel in de huidige stad of omgeving willen blijven wonen. Voor deze laatste doelgroep kan het dan ook interessanter zijn om te huren in plaats van een eigendom te kopen. Uiteraard is dit evenwel niet het enige punt waar je rekening mee zal willen houden.

*Tip:
→ Verhuisbedrijf nodig? Vergelijk & bespaar tot 30%! Ontvang vrijblijvend offertes van verhuisbedrijven.

 

Kopen, financieel een stuk zwaarder

Potentiële kopers van een eigendom dienen bijvoorbeeld in eerste instantie stil te blijven staan bij de financiële mogelijkheden waarover ze beschikken. Banken zijn door de jaren heen een stuk strenger geworden waardoor het afsluiten van een hypothecaire lening voor de aankoop van een eigendom alles behalve eenvoudig is geworden. Vooral als alleenstaand persoon dien je vaak over een bovengemiddeld inkomen te beschikken om een huis of appartement aan te kunnen kopen. Daar komt bij dat de aankoop van het vastgoed uiteraard niet de enige kost is. Ook de notariskosten evenals de inrichting van het pand in kwestie zal doorwegen op je financiële situatie.

Buiten het financiële is er uiteraard ook het maatschappelijke of sociale aspect. Wat denkt je partner er bijvoorbeeld van om (mede-)eigenaar te worden van vastgoed? Of bestaat zoals eerder reeds aangegeven de kans dat je bijvoorbeeld uit professionele verplichtingen op een zeker ogenblik zal moeten verhuizen? In al deze gevallen kan het niet alleen interessant zijn om het kopen van vastgoed te overwegen, maar ook de huurmarkt te bestuderen.

Huren, toegankelijk voor iedere doelgroep

Bovenstaande brengt ons meteen bij het belangrijkste voordeel dat is verbonden aan het huren van een huis of appartement. De huurmarkt is in principe toegankelijk voor iedereen die over een degelijk inkomen beschikt. Voor huishoudens met een laag inkomen zijn er bovendien nog zogenaamde sociale woningen. Deze woningen beschikken over een zeer lage huurprijs terwijl ze toch een zeer degelijk comfort bieden. In tegenstelling tot bij het aankopen van vastgoed zijn de vereisten voor het huren van een woning steeds zeer beperkt. Wil je met andere woorden een ruim appartement of een groot huis huren? Dan is dat doorgaans een stuk eenvoudiger dan het kunnen afsluiten van een dekkende lening.

Lees ook: info stukadoor

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je verhuizing uitbesteden hoeft niet duur te zijn! Ontdek het nu zelf ook door vrijblijvend tot 4 offertes van verhuizers te ontvangen en bespaar tot 30%!