De Nederlandse huizenmarkt lijkt zich langzaam maar zeker te herstellen van de zware opdoffer die het tijdens de financiële crisis te verwerken heeft gekregen. Waar de rente op een hypothecaire lening een ongekend dieptepunt heeft bereikt zet de stijging van de huizen prijzen zich gestaag verder. Makelaars hebben dan ook reeds aangegeven dat het derde kwartaal van 2015 het beste kwartaal was van de voorbije 8 jaar. Het feit dat de prijzen van de huizen terug uit het dal klimmen is positief voor de huizenmarkt op zich evenals voor de eigenaars, maar slecht nieuws voor potentiële kopers. Zij zien namelijk het voordeel van de lage hypotheekrente een stukje verloren gaan.
Meer en snellere verkopen
Uit cijfers die de NVM-makelaars bekend hebben gemaakt blijkt dat ze tijdens het derde kwartaal zo’n 36.277 huizen hebben verkocht. Dit is ruim een kwart meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Er worden dit jaar niet alleen meer huizen verkocht, daarnaast is de verkoop ook veel sneller rond. Huizen staan vandaag de dag gemiddeld zo’n 98 dagen te koop. Daar komt bij dat het aanbod aan te koop staande woningen binnen een jaar tijd is teruggelopen met 12,6 procent.
Tweede kwartaal 2015 nog iets beter
Hoe goed het derde kwartaal van 2015 ook mag zijn, het tweede kwartaal doet het nog net iets beter. Het aantal verkochte woningen ligt namelijk iets lager terwijl ook de gemiddelde prijs met 0,3 procent daalde. Die dip is voor het derde kwartaal van een jaar evenwel niet zo vreemd. Tijdens de zomermaanden worden (omwille van allerhande redenen) steevast minder huizen verkocht dan in het voorjaar het geval is. De prijs evenals het aantal verkopen zal in het vierde kwartaal dan ook terug hoger komen te liggen. Wanneer we het complete jaar 2015 in beschouwing nemen wordt een algemene prijsstijging van de woningprijs verwacht van zo’n 4 à 4,5 procent. Dit is meteen 8 procent meer dan in het dieptepunt van de crisis.
Aantrekkende markt in heel Nederland
Dat de huizenmarkt een nieuwe groei kent is reeds enige tijd bekend. Toch beperkte die groei zich het voorbije jaar steevast tot de Randstad. Dit jaar kan evenwel worden vastgesteld dat de markt in het complete land aantrekt. De zogenaamde ‘krapte-indicator’, een instrument van de NVM drukt uit hoeveel geschikte woningen er per koper beschikbaar zijn. De voorbije twee jaar kan in het hele land worden vastgesteld dat het aanbod gestaag terugloopt. Die terugloop vond eerst plaats in Amsterdam en Groningen-stad om zich vervolgens verder uit te breiden naar de andere delen van het land.