Leuke buren zijn reden om niet te verhuizen

verhuizen

Leuke buren zijn reden om niet te verhuizen

Mensen kunnen omwille van tal van verschillende redenen beslissen om te verhuizen van hun huidige naar een nieuwe woning. Overlast van spelende kinderen, blaffende honden of hinderlijke buren zijn slechts enkele van de vaakst gehoorde redenen. Toch kan het ook andersom. Een recent onderzoek heeft namelijk aan het licht gebracht dat leuke buren waarmee men een goed contact heeft ook een belangrijke reden kan zijn om niet te verhuizen.

Acht op de tien Nederlanders voelen zich thuis

Nederlanders hebben zich nooit eerder zo goed gevoeld in hun eigen buurt. Volgens het recente onderzoek vinden acht op de tien Nederlanders dat ze perfect gelukkig zijn waar ze wonen. Bovendien wil een kwart van de inwoners van het land helemaal niet verhuizen, in het bijzonder omdat ze toch zo’n leuke buren hebben. Het meeste burencontact vindt plaats op straat, maar ook het belang van social media is in deze niet onaanzienlijk. Het onderzoek vond plaats in opdracht van het Oranje Fonds en de bekende koffieproducent Douwe Egberts. Het doel was om in de aanloop naar de tiende landelijke Burendag na te gaan hoe tevreden Nederlanders nu eigenlijk echt zijn met hun buren.

25% procent heeft ook digitaal contact met buren

Dat onderzoek bracht enkele opvallende details aan het licht. Zo kon worden vastgesteld dat 25 procent van de ondervraagden via WhatsApp contact had met minstens één van de buren. Nog eens 34 procent zou zelfs met elkaar bevriend zijn op Facebook. Het opvallendste is nog wel dat maar liefst 75 procent van de ondervraagden vindt dat het belangrijk is om als buren naar elkaar om te zien. Een negatieve uitblinker is dan weer wel dat 40 procent van de ondervraagde mensen aangaf één of meerdere van zijn of haar buurtgenoten helemaal niet te kennen.

Gezellig, ondersteunend en praktisch

Volgens de onderzoekers zijn er heel veel goede redenen aan te halen waarom een goed contact met de buren zo belangrijk is. Zo is het volgens hun niet alleen gezellig en ondersteunend, maar ook nog eens praktisch. 83 procent van de ondervraagde buren neemt bijvoorbeeld pakjes aan voor elkaar. Daarnaast slaat ongeveer 50 procent alarm wanneer er zich iets verdachts afspeelt bij de buren. Nog eens 40 procent geeft aan klaar te staan wanneer buurman of buurvrouw (medische) hulp nodig hebben. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, denk je er aan om te verhuizen en heb je leuke buren? Denk er dan nog maar eens extra goed over na!

2 Comments

 • kleurenadvies

  Prima werk.

 • Vincent Rondwijk

  Erg goed om te lezen dat acht op de tien Nederlanders zich thuis voelen. Ik merk ook dat de omgeving waarin ik woon daar een belangrijke rol in speelt. Mijn buren vind ik erg belangrijk en we hebben ook goed contact. Wanneer mijn buurt niet zo veel aan zou zijn, zou ik overwegen om te gaan verhuizen.

 • Plaats een bericht

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

  Je verhuizing uitbesteden hoeft niet duur te zijn! Ontdek het nu zelf ook door vrijblijvend tot 4 offertes van verhuizers te ontvangen en bespaar tot 30%!