Informatie en advies over verhuizen sinds 2006
Gratis offertes vergelijken?

Stappenplan inpakken verhuizenEén van de grootste taken die je hebt als je gaat verhuizen is het inpakken van je spullen. Dit is een taak waar je het beste vroeg mee begint, maar waar vaak eigenlijk te weinig tijd aan wordt besteed. Als je je spullen goed kunt inpakken, kun je ze ook veel gemakkelijker en gestructureerder weer uitpakken, wat je uiteindelijk een boel tijd scheelt. Gebruik je het volgende stappenplan, dan kun je het inpakken van je spullen zo soepel mogelijk laten verlopen.

*Tip:
→ Verhuisbedrijf nodig voor uw inboedel? Vergelijk & bespaar tot 30%! Ontvang vrijblijvend offertes van verhuisbedrijven.

 

Stap 1: de voorbereidingen

Allereerst zal je het inpakken moeten voorbereiden. Er zijn een aantal factoren waaraan je dan moet denken.

  • Het regelen van de dozen: natuurlijk heb je verhuisdozen nodig. Deze kun je zelf verzamelen door supermarkten af te gaan, maar echte verhuisdozen zijn sterker en vaak ook gemakkelijker te dragen. Je kunt nieuwe verhuisdozen aanschaffen, je kunt verhuisdozen huren, maar misschien de beste optie is om ze tweedehands te kopen. Je bent dan gemiddeld €0,50 per doos kwijt en verkoopt ze daarna gewoon weer door.
  • Het aantal dozen: vervolgens moet je bepalen hoeveel verhuisdozen je nodig hebt. Per persoon kun je zo rekenen op een 20-tal dozen. Woon je samen dan zal je aan 40 tot 60 dozen genoeg hebben. Een gezin met twee kinderen heeft zeker 70 tot 90 dozen nodig om alle spullen in kwijt te kunnen.
  • Een lijst: vervolgens maak je een lijst per kamer van wat je wilt bewaren, wat je weg wilt gooien, wat je wilt verkopen en wat je aan de kringloop of aan vrienden wilt geven. Je kunt deze mogelijkheid gebruiken om eens flink door je spullen heen te lopen en echt kritisch te zijn over wat je wel en niet nodig hebt.
  • Wat heb je verder nodig: naast de dozen kun je een aantal rollen sterke tape aanschaffen, voldoende pennen, bubbelfolie of andere beschermingsmaterialen en labels om informatie op te schrijven over wat er in de doos zit.

 

Stap 2: het inpakken van je spullen

Je kunt in principe al vroeg beginnen met inpakken en zolang je je dozen goed labelt is dit een goed plan. Begin bijvoorbeeld met de zolder, waar je spullen in de opslag hebt die je in het dagelijks leven niet gebruikt. Ook de schuur kun je al flink leeghalen en eventueel ook de kelder of garage. Alles dat je niet dagelijks gebruikt kun je eigenlijk maanden van tevoren al uitzoeken en inpakken. Voor de rest van je spullen gebruik je de volgende tips.

  • Kamer voor kamer: de beste manier om in te pakken is door dit per kamer te doen. Neem een aantal dozen mee naar de kamer en begin met inpakken. Je kunt de doos eventueel nummeren, erop schrijven wat erin zit en naar welke kamer het moet. De verhuisdozen laat je vervolgens nog even in de kamer staan, want er is een grote kans dat je nog niet alles leeg hebt kunnen halen. Op de dag voor de verhuizing pak je de laatste spulletjes in.
  • Wat doe je als laatste: er zijn enkele artikelen die je het beste als laatste inpakt, zoals schoonmaakmiddelen zodat je de woning nog kunt schoonmaken nadat de spullen eruit zijn. Toiletpapier zal je tot het laatste moment moeten gebruiken en in sommige kamers kan het handig zijn om je lampen te laten staan. Ook je toiletspullen, een paar handdoeken, wat kleren, levensmiddelen en andere essentiële dingen pak je het beste als laatste in. Doe je dit in dezelfde doos, dan heb je deze op de plek van bestemming ook direct bij de hand en hoef je daar niet meer naar te zoeken.
  • Zware spullen: het is belangrijk je dozen niet met zware spullen zoals boeken te overladen. Een doos van 30 kilo is al aardig lastig te dragen. Plaats zware spullen onderin de doos en vul deze op bijvoorbeeld met handdoeken of beddengoed. Zo maak je het dragen gemakkelijker en kun je het gewicht beter over de dozen verdelen.
  • Breekbare spullen: bescherm je breekbare spullen met bubbeltjesplastic of met ander beschermmateriaal. Zorg ervoor dat je op de doos schrijft dat deze breekbare spullen bevat, zodat de verhuizers hier rekening mee kunnen houden. Je kunt hier ook krantenpapier, handdoeken, sokken of lakens voor gebruiken.
  • Apparaten: de koelkast moet minstens 24 uur de tijd krijgen om te ontdooien en moet rechtop worden vervoerd. Je wasmachine haal je het beste goed leeg, want er zit bijna altijd nog restwater in van de laatste wasbeurt. Ook kan het handig zijn om bekabeling van je stereo-, video- en computerapparatuur te fotograferen, zodat je deze in de nieuwe woning gemakkelijk weer terugzet.

Stap 3: het inpakken van de vrachtwagen

Nu is het tijd om de vrachtwagen in te pakken. Dit doe je door te beginnen met de grote meubelstukken en de tussenruimtes op te vullen met kleinere objecten en dozen. Gebruik spanbanden en verhuisdekens om je spullen vast te zetten en om beschadigingen tegen te gaan. Zorg er ook voor dat je de juiste afmetingen hebt gekozen voor je verhuiswagen. Kies bij twijfel altijd een grotere maat, want dit is goedkoper en gemakkelijker dan wanneer je twee keer moet rijden.

 

Stap 4: de wagen weer uitladen

Ben je op het punt van bestemming aangekomen, dan moet de wagen weer worden uitgeladen. Als je de dozen en eventueel de meubelen goed hebt gelabeld dan zullen de verhuizers deze direct in de juiste kamer van het nieuwe huis plaatsen. Ook kun je ze al vragen om de meubelstukken op hun uiteindelijke plaats te zetten, zodat jij hier niet ook weer mee aan de slag moet. Is je koelkast toch horizontaal verhuisd, laat deze dan minstens 12 uur rechtop staan voordat je hem aanzet. Nu kun je beginnen met uitpakken en genieten van je nieuwe woning.  Je verhuizing is officieel goed verlopen en eindelijk afgerond.

**TIP** Lees hier ook 22 handige verhuistips!

Vergelijk offertes

Via onze website kun je offertes aanvragen bij betrouwbare bedrijven en instanties, voor alle verhuizing-gerelateerde uitgaven.

 

 

Gratis offertes vergelijken?

Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer blogs