Wat moet ik weten als ik naar het buitenland wil verhuizen

Of daar een deel van het jaar wil doorbrengen?

verhuizen buitenlandHet is één ding wanneer je er voor hebt gekozen om te verhuizen naar een andere woning binnen hetzelfde land, maar het is nog iets helemaal anders wanneer je een toekomst in het buitenland wil. Verhuizen naar het buitenland brengt in principe alle stress en zorgen met zich mee van een gewone verhuis, maar dan uiteraard aangevuld met nog heel wat extra formaliteiten. Voor de hand liggende zaken zoals de benodigde documenten onder de vorm van paspoorten, diploma’s en eventuele dokters voorschriften spreken voor zich. Toch zijn er nog tal van andere zaken waar je gebruik bij een verhuis naar het buitenland rekening mee zal willen houden.

*Tip:
→ Verhuizen naar het buitenland? Vergelijk & bespaar tot 30%! Ontvang vrijblijvend offertes van verhuisbedrijven.

 

Belastingen

Eén van de eerste partijen die je maar beter op de hoogte kan brengen van je verhuis naar het buitenland zijn de belastingen. De belastingdienst zal je vervolgens een aantal documenten opsturen die je dient in te vullen. Op basis van de resultaten van deze documenten zal blijken of je al dan niet een apart aanslagbiljet nodig hebt. Let op, voor een tijdelijke verhuis is dat niet altijd noodzakelijk. Bovendien is veel ook afhankelijk van het land waarheen je gaat verhuizen. Een tweede partij die je in principe meteen op de hoogte moet brengen van je (tijdelijke) verhuis naar het buitenland is je verzekeraar. De verzekeringen die je in Nederland hebt afgesloten beschikken mogelijks niet over een internationale dekking. Je verzekeraar kan bijgevolg perfect aangeven welke verzekeringen je beter kan opzeggen of kan laten aanpassen. Let op, zorg er voor dat je, je niet dubbel laat verzekeren. Dit brengt extra hoge kosten met zich mee en je zal er geen enkel voordeel door ervaren, in tegendeel.

Internationale doorzendservice

Naast bovenstaande is het net als bij een nationale verhuis van belang om rekening te houden met de mogelijke post die je nog kan ontvangen na je verhuis. Het is dan ook aan te raden om gedurende enige periode de post door te laten sturen naar je nieuwe adres. Ook bij een internationale verhuis biedt PostNL je die mogelijkheid aan. Let wel, de kosten variëren uiteraard van de termijn die je nodig hebt en worden stelselmatig iets duurder. Omwille van deze reden is het dan ook belangrijk om voor je daadwerkelijke verhuis reeds zoveel mogelijke kennissen, familieleden en bedrijven op de hoogte te brengen.

Internationale verhuisfirma

Bovenstaande is slechts het topje van de ijsberg, maar maakt toch reeds duidelijk dat er heel wat komt kijken bij een internationale verhuis. Om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet en bijvoorbeeld je inboedel op veilige wijze wordt overgebracht naar je nieuwe woning kan het ook interessant zijn om een beroep te doen op een verhuisfirma. Een internationaal verhuisbedrijf weet immers precies welke stappen er allemaal moeten worden ondernomen waardoor je met zekerheid niets over het hoofd zal zien.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je verhuizing uitbesteden hoeft niet duur te zijn! Ontdek het nu zelf ook door vrijblijvend tot 4 offertes van verhuizers te ontvangen en bespaar tot 30%!