Informatie en advies over verhuizen sinds 2006
Gratis en vrijblijvend

Vroeg of laat ga je een keer verhuizen. Sommige mensen doen het maar één keer in hun leven, anderen misschien wel tien keer. Hoe vaak je ook gaat verhuizen, je kan niet zonder de juiste verhuisdozen. Want niemand gaat één voor één zijn spullen inladen en verhuizen. Maar je zit er ook niet op te wachten dat ineens de bodem uit de doos zakt en al je spullen op de grond vallen. Zeker met breekbare artikelen, zoals glaswerk, is dat een nachtmerrie. Met de juiste handleiding voorkom je dat je ooit naar je spullen kijkt die net uit de doos zijn gevallen omdat de verhuisdoos onvoldoende kwaliteit had.

Inpakken is het halve werk bij een goede verhuizing

  • Ook al is het belangrijk om een goede kwaliteit verhuisdoos te kiezen, jouw manier van inpakken is net zo belangrijk. Sorteer de spullen die je wil inpakken op breekbaar en niet breekbaar. Zorg ervoor dat breekbare spullen goed ingepakt zijn. Je kunt daarvoor speciaal inpakpapier halen, maar je kan ook handdoeken en theedoeken bijvoorbeeld gebruiken. Die moeten toch ook ingepakt worden en zo sla je twee vliegen in één klap.
  • Stapel je spullen in een verhuisdoos nooit zo dat je de handvaten niet meer goed kan gebruiken. Dan kan het namelijk zo zijn dat ze uitscheuren omdat je ze niet op de juiste manier vast kan pakken. Dat geldt ook voor het gewicht van hetgeen je inpakt. De verhuisdozen hebben vaak afhankelijk van hun dikte een maximaal gewicht dat ze kunnen dragen. Overschrijdt dat niet en zet desnoods een weegschaal ernaast om veilig te zitten.
  • Waar een flesje lekt in een kartonnen verhuisdoos, zal je ook sneller een scheurende verhuisdoos hebben. Zorg er om die reden dan ook voor dat flesjes en vloeistoffen goed dicht gedraaid zijn. Voor de zekerheid kan je ze ook nog extra afsluiten door ze in een plasticzak te doen of om er een laag folie omheen te trekken. Want zodra vloeistoffen lekken en in karton kan trekken, is het wachten tot je verhuisdoos gaat scheuren of de bodem eronderuit zakt.
  • Schrijf tot slot duidelijk op je verhuisdozen wat erin zit en of het breekbaar is. Zo voorkom je dat je gooit met een doos waar glaswerk in zit omdat je dacht dat het handdoeken waren. En zo kun je ze ook in de goede volgorde in de auto of verhuiswagen stapelen en voorkom je dat je glaswerk onderop staat.

Kies de juiste verhuisdoos op basis van wat jij gaat verhuizen

  • De tweede belangrijke stap is dat je de juiste verhuisdoos kiest bij jouw inboedel. Heb je alleen wat kleding te verhuizen? Dan heb je een heel ander type verhuisdoos nodig dan dat je een compleet gezin gaat verhuizen met een compleet servies en keukengerei.
  • Vanuit de oudere generatie zijn we gewend om fruitdozen zoals de oude bananendozen te gebruiken als verhuisdozen. Deze dozen zijn prachtig om te zien en mooi in te richten, maar minder betrouwbaar dan de verhuisdozen. Ze zijn wel gratis, maar ze kunnen je niet garanderen dat ze kwalitatief goed genoeg zijn om jouw inboedel te dragen.
  • Als je kiest voor de moderne verhuisdozen dan kun je kiezen uit een authentieke bodem of een autolock bodem. De autolock bodem is een verhuisdoos die je zonder tape in elkaar kan zetten, maar deze zijn wel duurder in aanschaf. Er zijn verhuisdozen die 7kg kunnen tillen maar ook extra sterke verhuisdozen die tot 10kg aan kunnen. Verdeel hoe dan ook de inhoud van de doos goed en niet alle zware spullen aan één zijde. Zo voorkom je dat het karton door knikt en alsnog de bodem het begeeft.
  • Er zijn nog verschillende soorten karton op de markt van goedkoop en relatief duur. De goedkopere varianten zijn prima om mee te verhuizen als het gaat om bijvoorbeeld lichte spullen en als je de verhuisdozen niet wilt hergebruiken. De duurdere dozen kunnen vaak zwaardere spullen aan en zijn kwalitatief beter waardoor je ze kunt hergebruiken.
  • Mocht een kartonnenverhuisdoos toch niet voldoen aan je wensen, dan kan je altijd nog kiezen voor een kunststof verhuiskrat. Deze kunnen makkelijk gestapeld worden, zijn stevig en herbruikbaar. Een groot nadeel is wel dat ze vele malen duurder zijn dan de kartonnen varianten.
  • Je kunt verhuisdozen in alle vormen, maten en soorten online bestellen en zelfs bij enkele aanbieders huren. Kijk goed naar wat voor jou de maten en kwaliteit is. Voor een klein gezin heb je al snel 40 verhuisdozen nodig en kan het best een kostenpost zijn om allemaal kwalitatief dure dozen aan te schaffen. Misschien werkt voor jou juist wel een mengeling van goedkopere en duurdere verhuisdozen omdat je niet alleen maar zware spullen hebt.

Meer nieuws:

Meer blogs