Informatie en advies over verhuizen sinds 2006
Gratis en vrijblijvend
verhuis

verhuis

Een verhuizing staat garant voor een hoop stress. Niet alleen moeten je spullen naar een ander huis worden overgebracht; je zal ook andere zaken moeten regelen. In een digitaal tijdperk als dit lijkt het weinig post die je krijgt, maar dat valt nog behoorlijk tegen wanneer je goed gaat kijken naar de hoeveelheid officiële stukken en brieven die er bij en verhuizing komen kijken. Het is dan ook om die reden dat PostNL een verhuisservice heeft die jou dit gedeelte van de zorgen uit handen neemt.

*Tip:
→ Verhuisbedrijf nodig? Vergelijk & bespaar tot 30%! Ontvang vrijblijvend offertes van verhuisbedrijven.

 

Hoe werkt de verhuisservice

Natuurlijk vraag jij je af hoe die verhuisservice van PostNL nou werkt en hoe het komt dat er meerdere prijskaartjes aan hangen. We keken voor jou in een aantal situaties naar de verhuisservice en meerdere verhuizende huishoudens vroegen deze aan. We kwamen voor jou tot een aantal conclusies.

Welke zaken zijn uitgesloten van de verhuisservice

De verhuisservice sluit een aantal zaken uit. Deze zullen standaard op je oude adres worden bezorgd totdat je zelf alle gegevens hebt aangepast. Het is dan ook zaak dat je bepaalde zaken bijtijds doorgeeft en zelf zoveel mogelijk het voorwerk doet.

 • Post van andere postbedrijven als DHL. Deze post blijft op je oude adres aankomen.
 • Post die aan iemand met een andere achternaam wordt gestuurd. Bij een echtscheiding of wanneer jullie samen wonen wil dit nogal eens voorkomen.
 • Poststukken die niet door de brievenbus heen willen. Dit is post groter dan 38 bij 26,5 bij 3,2 cm of poststukken zwaarder dan 2 kilo. Pakketten worden wel op het goede adres afgeleverd.
 • Post vanuit het buitenland. Bestel je bij winkels als Aliexpress en Wish; wijzig dan bijtijds je adres. Alle post uit het buitenland wordt op je oude adres afgeleverd.
 • Gerechtelijke brieven. Dit is post die niet door de doorzendservice wordt afgehandeld. Jouw gegevens worden echter wel doorgegeven via de gemeentelijke basisadministratie.

Wat zijn de kosten van verhuisservice

Hoe lang wil je de verhuisservice laten doorlopen Omschrijving van de dienstverlening Wat is het tarief per eenheid
De standaardperiode van 2 maanden Alle PostNL post wordt doorgestuurd, maar te grote poststukken, post uit het buitenland, ongeadresseerde post en gerechtelijke stukken worden niet doorgestuurd 2,95 per week.
Een verlenging van de service Zie bovenstaande, ingaande na de eerste 2 maanden 1,65 per week.
 •  Als je de meeste zaken al online hebt geregeld. Had je een adreswijziging bij officiële instanties al doorgegeven, dan zal daar doorgaans geen verhuisservice meer voor nodig zijn. Dat scheelt in de kosten; je kan het dan af met de standaardperiode van 2 maanden post doorzenden.
 • Als je zaken nog niet van tevoren had geregeld. Had je de adreswijziging naar verzekeraars en andere officiële instanties nog niet van tevoren doorgegeven, dan is het goed om de verhuisservice nog tot 6 maanden te laten doorlopen. Dat is het advies van PostNL en dat nemen wij van hun over.

Zaken die het prijskaartje van de verhuisservice bepalen

Hoeveel je kwijt bent voor de verhuisservice bepaal je voor een deel zelf door keuzes die je maakt. We hebben die keuzes en opties voor jou op een rijtje gezet.

 • Keuze 1. Wat is de samenstelling van jouw huishouden. Ga je verhuizen na een echtscheiding, houd er dan rekening mee dat je kinderen waarschijnlijk een andere achternaam dan jij hebben. Iedere persoon met een andere achternaam moet de verhuisservice apart aanvragen. Heb je dus kinderen met een andere achternaam dan de jouwe; reken er dan op dat je meer kwijt zal zijn voor de verhuisservice. Dit is iets wat voor een onaangename verrassing kan zorgen; je bent zomaar 60 euro kwijt voor de verhuisservice van 3 maanden.
 • Keuze 2. Hoeveel voorwerk had je al gedaan. Had je ruim van tevoren de verzekeraars en leveranciers van vaste lasten een bericht gestuurd over jouw adreswijziging, dan kan je het af met het standaardpakket van 2 maanden. Officiële instanties als het UWV krijgen jouw nieuwe adres al doorgestuurd via de gemeentelijke basisadministratie.
 • Keuze 3. Hoe goed is jouw relatie met je buren. Je kan natuurlijk met de nieuwe bewoners van jouw huis of met de buren afspreken dat jouw post wordt bewaard en dat je die eens per week komt ophalen. Dit scheelt je een behoorlijk bedrag, zeker wanneer je zoals bij keuze 1 meerdere achternamen in je huishouden hebt waar de post voor zou moeten worden doorgestuurd of bewaard.
 • Keuze 4. Wie verstuurt de post naar jou. Krijg jij alleen post van PostNL toegestuurd, dan zit het met de verhuisservice wel goed. Postbedrijven als DHL zullen jouw post niet met een verhuisservice kunnen doorsturen. Ook post uit het buitenland zal op het oude adres worden afgeleverd. Daarvoor zal je extra kosten moeten gaan maken. Pakketjes van Chinese webwinkels bijvoorbeeld zullen altijd op je oude adres bezorgd worden.
Gratis offertes vergelijken?

Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer blogs