Huisprijzen in de lift

De huisprijzen hebben in Nederland de afgelopen 10 jaar flink wat veranderingen meegemaakt. Deze waren relatief stabiel totdat in 2008 de crisis plaatsvond en de prijzen met 20 procent daalden. Ook de hypotheken leden hier onder en de rente daalde aanzienlijk. Sinds 2014 zijn de huisprijzen echter weer aan het stijgen en ook het afgelopen jaar (2017) was hierop geen uitzondering. De stijging die is vastgesteld door het Centraal Bureau van de Statistieken ligt rond maar liefst 9 procent. Dat betekent dat je, als je in 2017 een huis hebt gekocht voor €300.000, deze een jaar later al €327.000 waard is. Is het dan nu wel of juist niet verstandig om een woning te kopen en wat zijn de voorspellingen voor de huizenmarkt in de toekomst?

 

Waarom deze stijging?

De stijging van de huisprijzen de afgelopen 4 jaar is te wijten aan een aantal ontwikkelingen. Deze zijn direct beïnvloedt door de verbeterde economie en financiële situatie.

  • Lage hypotheekrente: ook al gaan de huisprijzen zelf omhoog, de hypotheekrentes zijn nog relatief laag. Dit is om mensen aan te moedigen een woning te kopen in plaats van te huren en dat heeft gewerkt. Hoe meer mensen weer gaan kopen, hoe groter de vraag om koopwoningen en hoe hoger de prijs.
  • Hoge huurprijzen: de huurprijzen in Nederland zijn de afgelopen jaren gestegen, waardoor het minder aantrekkelijk wordt en ook een stuk moeilijker om een woning te huren. Deze stijging is onder andere te wijten aan de nieuwe verhuurdersheffing, waardoor verhuurders hun prijzen wel moesten verhogen.
  • Investering: het kopen van een woning wordt door de lage rente gezien als een betere investering dan het openen van een spaarrekening. Dat komt doordat de rentes bij de banken ook laag gebleven zijn, waardoor sparen aanzienlijk langzamer gaat. En tot nu toe blijkt deze theorie ook waar te zijn. Vooral mensen die in 2014 of 2015 een huis hebben gekocht zien hier nu grote voordelen van.
  • Verhuizen is weer mogelijk: omdat de crisis is afgelopen, de hypotheken gunstig zijn en er steeds meer woningen worden verkocht, is het ook weer mogelijk om woningen te kopen. De huizenmarkt wordt elke dag gezonder in Nederland en hier plukken de woningeigenaren de vruchten van.

 

Blijven deze stijgingen doorzetten?

Een stijging van 9 procent in één jaar is natuurlijk erg hoog en dit zal zich hoogstwaarschijnlijk niet doorzetten. Er zijn enkele ontwikkelingen gaande waardoor voorspeld wordt dat deze stijgingen in de toekomst minder groot zullen zijn.

  • Vergrijzing: in Nederland hebben we nog steeds te maken met de babyboom generatie en deze maken een groot gedeelte uit van de huidige huizeneigenaren. Deze generatie is zich echter aan het uitstromen. Op dit moment betekent dat dat er jaarlijks zo’n 30.000 eengezinswoningen beschikbaar komen en dat dit in 2050 kan stijgen naar 50.000. Hierdoor gaat het aanbod van koopwoningen in Nederland omhoog wat de prijs naar beneden zal halen.
  • De hypotheekrente zal stijgen: natuurlijk kunnen de hypotheekrentes ook niet zo laag blijven als dat ze nu zijn. Deze zullen langzamerhand weer omhooggaan, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om te kopen en de prijzen van de woningen minder snel zullen stijgen. Ook wordt het leenvermogen minder als de hypotheekrente stijgt, waardoor mensen over het algemeen minder geld schuldig zijn en de huizenprijzen dalen.

 

Waarom zal kopen ook in 2018 aantrekkelijk blijven?

Als de huisprijzen op deze manier blijven stijgen, dan zal het opnieuw lastig worden vooral voor mensen die voor het eerst een huis kopen een koophuis te financieren. Is het dan nog wel aantrekkelijk om nu een woning te kopen en hoe zal dit zich ontwikkelen in de toekomst?

  • Geen verlaging hypotheeknormen: op dit moment is de markt duidelijker dan ooit. Dat komt doordat het kabinet Rutte 3 heeft aangegeven de komende 4 jaar in ieder geval geen verdere verlaging van de hypotheeknormen door te voeren. Dat betekent dat je in 2018 niet meer kunt lenen dan de woningwaarde, maar dat je tegelijkertijd ook zeker weet dat dit zo blijft.
  • Krapte blijft: ook al zullen er meer woningen beschikbaar komen doordat de babyboom generatie uitstroomt, dit zijn over het algemeen geen woningen die starters of ouders met jonge gezinnen zichzelf kunnen veroorloven. Vooral woningen met een waarde van onder de €200.000 zullen schaars zijn. Het is dus zeer aantrekkelijk om een soortgelijke woning aan te schaffen, omdat deze sterk zullen blijven concurreren.
  • Huurprijzen blijven hoog: er is geen voorspelling dat de huurprijzen naar beneden zullen gaan. Ook de spaarrentes zullen waarschijnlijk laag blijven. Dat betekent dat het nog altijd een betere investering zal zijn om een woning te kopen, dan te huren of een spaarrekening te openen. De stijging in de hypotheekrente zal niet ernstig genoeg zijn om hier verandering in te brengen.
  • Demografische veranderingen: aangezien het lastig is voor starters en jonge gezinnen om een koophuis aan te schaffen in de steden, zullen deze steeds meer verhuizen naar de randgebieden en daar hun eerste koophuis aanschaffen. Dat betekent dat in deze stedelijke gebieden het aanbod groter zal worden en dat in de randgemeenten de huizenmarkt zal aantrekken.

 

Vergelijk offertes

Ben jij van plan een huis aan te schaffen en wil je weten wat je voor een verhuizing en de aankoop zal betalen? Gebruik dan onze vergelijkingstool om offertes op te vragen voor allerlei uitgaven waarmee je te maken zal krijgen. Aangezien dit gratis is en je nergens toe wordt verplicht, kun je zo snel en gemakkelijk inschatten waar je financieel tegenaan zal lopen.

 

 

Verhuizen? Vergelijk verhuizers!

Je verhuizing uitbesteden hoeft niet duur te zijn! Ontdek het nu zelf ook door vrijblijvend tot 6 offertes van lokale verhuizers te ontvangen en maak een weloverwogen keuze!