Wat is FIDI FAIM?

Als een binnenlandse verhuizing al veel voeten in de aarde heeft, dan is een internationale verhuizing nog veel stressvoller. Ga jij in een ander land wonen, dan wil je misschien dat je spullen met je mee verhuizen. Vooral als je verder weg gaat wonen zullen deze een tijd onderweg zijn en soms via vrachtwagens, boten of vliegtuigen de bestemming bereiken. Hier gaan vaak vele weken overheen en je krijgt te maken met verscheidene partijen, wat natuurlijk betekent dat er van alles mis kan gaan. De beste manier om een garantie te krijgen van de veiligheid van je spullen is door een kwalitatieve en betrouwbare verhuizer te kiezen. Uiteraard claimen alle internationale verhuisbedrijven deze kwaliteiten te bezitten, dus hoe kun je hiertussen de beste vinden?

FIDI FAIM

Omdat internationaal verhuizen geen gemakkelijke taak is en omdat er dus nogal wat mis kan gaan tijdens de verhuizing, is de FIDI in het leven geroepen. Deze afkorting staat voor Fédération Internationale des Déménageurs Internationaux, oftewel Internationale Federatie van Intercontinentale Verhuisondernemingen. Deze federatie is er speciaal voor consumenten om een garantie te krijgen van de kwaliteit van een internationaal verhuisbedrijf. FAIM is de certificering die het verhuisbedrijf ontvangt als ze zich aansluiten bij de federatie en dit staat voor FIDI Accredited International Mover. In Nederland zijn er op dit moment in totaal 11 verhuisbedrijven bij aangesloten.

 

Hoe word je een FAIM?

De meest belangrijke informatie als consument haal je uit de informatie over hoe een verhuisbedrijf deze accreditatie binnenhaalt. Deze moeten namelijk aan meer dan 200 kwaliteitseisen voldoen van de FIDI en deze hebben betrekking op verscheidene aspecten binnen het bedrijf zoals klantenservice, procedures, training van het personeel, onderhoud en inrichting. Nadat een bedrijf deze accreditatie heeft ontvangen worden ze periodiek nogmaals op bovenstaande punten getest, zodat het niveau van kwaliteit ook naderhand op dezelfde hoogte blijft. Kan een bedrijf hier dan niet meer aan voldoen, dan moeten ze hun accreditatie inleveren. Een internationaal verhuisbedrijf dat bij de FIDI is aangesloten voldoet dus aan een hoog internationaal erkend kwaliteitsniveau.

 

Waarom is dit belangrijk?

Uiteraard kun je je internationale verhuizing net zo goed door een niet-FIDI geaccrediteerd bedrijf laten uitvoeren. Je neemt dan wel een bepaald risico, en dit risico heeft te maken met de volgende punten.

  • Kwaliteit: is jouw internationale verhuizer niet erkend, dan is het erg moeilijk om een bewijs te vinden van de kwaliteit van dat bedrijf. Helaas is het ook prima mogelijk dat jij zonder hiervan op de hoogte te zijn een bedrijf uitkiest dat niet aan bepaalde eisen voldoet. Goede klantenrecensies kun je vervalsen en slechte recensies kun je verwijderen, maar een accreditatie liegt niet. Tenzij je iemand kent die het bedrijf in het verleden heeft gebruikt en hier een goede ervaring mee had, weet je eigenlijk niet welk vlees je in de kuip hebt. En dit is toch best belangrijk als je je persoonlijke spullen aan deze mensen toevertrouwt.
  • Garantie: erkende internationale verhuizers worden verplicht door de FIDI om hun klanten een bepaalde garantieregeling aan te bieden. Zo zal deze altijd een goede verhuisverzekering moeten hebben. Dit geeft je de zekerheid dat je spullen altijd worden vergoed mochten ze kwijtraken of beschadigen tijdens de reis. Je zal ook een garantie krijgen over je aanbetaling, wat betekent dat je deze nooit kwijt bent ook al gaat de verhuizer tussentijds failliet. En in dat geval zal je door de FIDI een andere erkende verhuizer aangewezen krijgen die de werkzaamheden dan over kan nemen, zonder enkele financiële gevolgen voor jou.
  • Internationale continuïteit: kies je voor een FIDI-erkend bedrijf, dan zal je van begin tot eind door een FIDI-erkend bedrijf geholpen worden. Moeten je spullen op de boot en vervolgens verder worden vervoerd dan zal dit alleen door erkende verhuizers worden gedaan. Op die manier heb je tijdens alle etappes van de reis van je inboedel dezelfde kwaliteitsgaranties.
  • Service: in sommige branches is een goede service erg belangrijk en de internationale verhuizingsbranche is hier zeker één van. Als jij gestrest bent en je zorgen maakt over waar je spullen zich op dit moment bevinden, dan wil je uiteraard te woord gestaan worden door een goed geïnformeerde, rustige en vriendelijke medewerker. Ook moet je tijdens het gehele proces het gevoel krijgen dat het verhuisbedrijf jouw belangen vooropzet en je als koning behandeld. Bedrijven die zijn aangesloten bij de FIDI worden hier uitgebreid op getest.
  • Veiligheid: als laatste wil je natuurlijk dat je spullen te allen tijde veilig zijn, goed worden ingepakt en compleet en heel hun destinatie bereiken. De staat van de verhuiswagens, het gereedschap en andere middelen die het verhuisbedrijf gebruikt wordt regelmatig getest en deze moeten zich in goede staat verkeren. Is dit niet het geval, dan zal de FIDI-accreditatie worden ingenomen.

 

Vergelijk offertes

Wil jij weten wat de financiële gevolgen zijn wanneer je een FIDI-erkend internationaal verhuisbedrijf inschakelt? Dit kun je gemakkelijk achterhalen door hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken. Zonder jezelf ergens toe te verplichten kun je dan zien hoeveel jij moet betalen bij verschillende erkende verhuisbedrijven voor jouw specifieke internationale verhuizing.

 

 

Verhuizen? Vergelijk verhuizers!

Je verhuizing uitbesteden hoeft niet duur te zijn! Ontdek het nu zelf ook door vrijblijvend tot 6 offertes van lokale verhuizers te ontvangen en maak een weloverwogen keuze!