Kinderen voorbereiden verhuizing

Als verhuizen al stressvol is, dan is verhuizen met kinderen waarschijnlijk nog net een beetje stressvoller. Ze zullen niet altijd begrijpen wat er gaande is, je hebt veel aan je hoofd en de spanning is duidelijk te voelen. Daarnaast laten ze hun vertrouwde woongebied achter waarna ze moeten wennen aan een nieuwe buurt, een nieuw huis en misschien ook een nieuwe school of kinderdagverblijf. Om het voor je kinderen zo gemakkelijk mogelijk te maken, is het belangrijk dat je ze goed voorbereidt op de verhuizing. Hier vind je een aantal manieren waarop je dit zo effectief mogelijk kunt doen.

 

  • Het juiste moment

Bedenk goed wanneer je je kind of kinderen wilt gaan inlichten over de verhuizing. Voor kleine kinderen hoef je dit niet maanden van tevoren al te doen, omdat ze niet begrijpen wat tijd is en pas doorhebben dat iets plaatsvindt als het ook daadwerkelijk aan de gang is. Met peuters kun je 4 weken van tevoren gaan beginnen met voorbereiden, terwijl je oudere kinderen beter wat eerder begint met vertellen.

 

  • Wees altijd positief

Vanaf het moment dat je met de voorbereiding bent begonnen is het belangrijk dat je hier altijd positief over bent. Dit kan op sommige momenten moeilijk zijn, maar als jij enthousiast bent zal je kind automatisch ook enthousiast worden.

 

  • Lezen en kijken

Nu kun je met je kindje beginnen met het lezen van boekjes over verhuizen of verhuisfilmpjes gaan kijken. Omdat je zo verschillende zintuigen stimuleert zullen ze de verhuizing beter kunnen begrijpen als het zover is. Dit is een speelse manier om je kindje mentaal voor te bereiden op de grote dag.

 

  • Ga vast kijken bij de nieuwe woning

Neem je kindje af en toe mee naar de nieuwe woning en de nieuwe omgeving. Je kunt hem of haar laten zien dat er ook een speeltuintje is, of dat de tuin groter is en dat de school heel dichtbij is, bijvoorbeeld. Ook hier ben je voornamelijk positief. Ga naar het huis, de school en eventueel de winkel zodat ze alvast bekend kunnen worden met de omgeving.

 

  • Je kindje kan zelf inpakken

Door je kind zelf in te laten pakken laat je ze een deel uitmaken van de verhuizing. Ook kun je ze zo beter voorbereiden op de dag zelf en zullen ze beter begrijpen wat er gaande is. Er zijn speciale kinderverhuisdozen te koop die je hiervoor kunt gebruiken. Ook kun je je kindje hierop een tekening laten maken, bijvoorbeeld van wat er in de doos zit, zodat ze in het nieuwe huis precies kunnen zien welke dozen van hen zijn.

 

  • Fantaseer samen over de nieuwe kamer

Als je kind oud genoeg is, kunnen jullie samen fantaseren over de nieuwe kamer in het nieuwe huis. Beschrijf het mooie uitzicht uit het raam en laat je kind meebeslissen bijvoorbeeld over de kleur van de muren of het behang. Het is voor peuters vaak beter om de kamer gelijk te houden aan de kamer van het oude huis, dus gebruik de meubels, kleuren en spulletjes zoveel mogelijk opnieuw. Zo hebben ze alvast een vertrouwde ruimte in een huis dat voor hen helemaal nieuw is.

 

  • Goede opvang tijdens de verhuizing

Wanneer de dag van de verhuizing is aangebroken, is het om vele redenen niet verstandig dat je kindje hierbij aanwezig is. Ook al is hij of zij goed voorbereid, een verhuizing is niet veilig en voor jou is het ook een extra punt van spanning als je tijdens alle onrust ook op je kindje moet passen. Breng hem of haar daarom onder bij vrienden of familie, verhuis op een doordeweekse dag zodat je kindje gewoon naar school moet of regel een oppas die een wandeling met je kindje kan maken terwijl de verhuizers binnen bezig zijn. Dit is voor je kindje en voor jou aanzienlijk minder stressvol.

 

  • Praat over de verhuizing

Het is goed om positief te zijn over de verhuizing, maar je zal ook merken dat jouw kindje hier gemengde gevoelens over kan hebben. Het is belangrijk dat je deze probeert te begrijpen en dat je hierover praat. De vertrouwde omgeving wordt achtergelaten en daarbij vriendjes en vriendinnetjes, favoriete speelplaatsen, verstopplekjes en herinneringen. Het is heel begrijpelijk dat je kindje hier bang van wordt en ook onzeker over wat er gaat komen. Zorg ervoor dat deze gevoelens goed kunnen worden geuit en dat je kindje begrijpt dat het ook mogelijk is om negatieve gevoelens te hebben over de verhuizing.

 

  • Neem afscheid

Als laatste kan het mentaal voor je kindje erg belangrijk zijn om afscheid te nemen. Als je dit goed inplant dan geeft dit je kindje een mogelijkheid om verder te gaan en dit hoofdstuk af te sluiten. Praat bijvoorbeeld met de leraar en vraag of er in de klas aandacht aan kan worden besteed. Ook kun je een afscheidsfeestje organiseren met alle vriendjes en vriendinnetjes.

 

Vergelijk offertes

Ben jij een verhuizing aan het organiseren en wil je weten wat de financiële consequenties hiervan zijn? Dan kun je hier onze vergelijkingstool gebruiken om offertes op te vragen voor een groot aantal verhuizing-gerelateerde uitgaven. Dit geeft je de mogelijkheid om beter financieel te kunnen plannen en om de beste en goedkoopste opties uit te kiezen voor jouw specifieke situatie.

 

 

Verhuizen? Vergelijk verhuizers!

Je verhuizing uitbesteden hoeft niet duur te zijn! Ontdek het nu zelf ook door vrijblijvend tot 6 offertes van lokale verhuizers te ontvangen en maak een weloverwogen keuze!