Informatie en advies over verhuizen sinds 2006
Gratis en vrijblijvend
Verhuisbedrijf Blanken Verhuizingen

Vandaag de dag staat duurzaamheid centraal. Bedrijven weten dit en spelen hierop in. Maar hoe zit het met verhuizen? Is het überhaupt wel mogelijk om duurzaam te verhuizen? In dit artikel lees je daar meer over.

Liefde voor onze planeet

Steeds meer mensen denken duurzaam. Dit is een zeer goed teken en hoopvol voor onze toekomst. Het probleem is dat niet genoeg mensen duurzaam denken. Op dit moment zien we een verandering bij verhuisbedrijven in Nederland die op een verantwoorde manier te werk gaan. Je kunt hierbij denken aan het transporteren van goederen d.m.v. elektrische vervoersmiddelen en het verantwoord in- en uitpakken van spullen. Ook het gebruik van duurzame verhuisdozen draagt bij aan een beter milieu.

Hoe kun je duurzaam verhuizen?

We gaven hierboven al enkele voorbeelden waar je aan kunt denken als het gaat om duurzaam verhuizen. Hieronder zullen we een overzicht geven van de belangrijkste zaken.

  1. Elektrisch vervoer & transport: De trend is dat er steeds meer mensen kiezen voor elektrische auto’s. Elektrische auto’s zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd waardoor je er veel langere afstanden mee kunt rijden. Hoe meer mensen kiezen voor elektrisch rijden des te meer oplaadpunten. In Nederland zijn er al verhuisbedrijven overgestapt naar elektrische verhuiswagens. Met een dergelijke verhuiswagen kun je evenveel transporteren. De CO2 uitstoot is beduidend minder (niet nul; zie ook) en er is bijna tot geen geluidsoverlast. Voor nu zien we dat deze trend zich verspreidt in de Randstad. Het is slechts een kwestie van tijd voordat deze trend overwaait naar de rest van ons land. Bekijk ook de mogelijkheid van elektrisch transport als je zelf gaat verhuizen.
  2. Verhuisartikelen (duurzaam): Bij een verhuizing heb je verhuismateriaal nodig, denk aan: inpakpapier, verhuisdozen, plakband/tape etc. Je zou denken dat het effect (verduurzamen) minimaal is. Het tegendeel is echter waar. Als je bijvoorbeeld kiest voor kunststof dozen in plaats van de normale verhuisdoos dan kunnen we met zijn allen een hoop bomen besparen. Jaarlijks worden er zo’n 35 miljoen kartonnen verhuisdozen gebruikt. Deze belanden op de afvalberg en kunnen niet worden gerecycled. Kies daarom voor kunststof verhuisdozen die je ook eventueel na de verhuizing kunt gebruiken (opbergen van spullen in de garage bijvoorbeeld).
  3. Duurzame verhuisbedrijven: Het kan natuurlijk voorkomen dat je de verhuizing wilt uitbesteden. Niet iedereen kan immers zelf verhuizen. Als je opzoek bent naar een verhuisbedrijf dat duurzaam bezig is kun je het beste kijken naar het ISO 14001 keurmerk. Bedrijven met dit keurmerk gaan bewuster met het milieu om. Deze bedrijven worden door het ISO (International Organization for Standardization) gekeurd op milieumanagement.

Enkele duurzame verhuistips (zelf verhuizen)

Als je besluit zelf te verhuizen is het verstandig om te letten op een aantal zaken. Hieronder hebben we drie belangrijke tips opgesomd voor jou zodat jij duurzaam kunt verhuizen.

  1. Gooi oude huishoudelijke apparaten niet weg: Veel apparatuur bevat delen die gerecycled kunnen worden. Denk aan drogers, koelkasten en tv’s. Gooi je dit soort apparatuur in de container dan kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Veel gemeentes beschikken over een recycle centrum waar je huishoudelijke apparaten kunt inleveren. Als alternatief kun je zelf online je spullen verkopen, als ze nog goed zijn, of je kunt ze gratis weggeven. Zoek maar is in Google naar “gratis afhalen”.
  2. Recyclebare verhuisartikelen: Zoals hierboven al is vermeld kun je gebruik maken van duurzaam verhuismateriaal. Denk aan kunststof verhuisdozen en recyclebaar folie en plakband. De pvc verhuisdozen kun je zelfs huren tegen een schappelijke prijs.
  3. Milieuvriendelijke reinigingsmiddelen: Natuurlijk is het ook belangrijk om rekening te houden met het schoonmaken van jouw nieuwe woning. Je wilt natuurlijk dat je nieuwe huis er goed uitziet en fris ruikt. Ook hier raden wij je aan om te kiezen voor schoonmaakmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn. Met groene zeep, natuurazijn en soda kom je al een heel eind (je kunt ook een stoomreiniger aanschaffen). Met dit soort reinigingsmiddelen kun je watervervuiling beperken. Het is ook goed om te weten dat biologische reinigingsmiddelen niet zo slecht zijn voor je gezondheid als chemische reinigingsproducten. Doe jezelf en het milieu een plezier.

Duurzaamheid na de verhuizing

Hoe kun je na de verhuizing jouw huis verduurzamen? Je kunt denken aan vloerverwarming waarmee je enkele honderden euro’s per jaar kunt besparen. Ook zonnepanelen, kunststof kozijnen en dubbel glas kan je flink wat geld besparen. Hieronder vind je een aantal links naar websites die gespecialiseerd zijn in producten die jouw huis verduurzamen en zorgen voor een flinke jaarlijkse besparing op de stook/energiekosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Meer nieuws:

Meer blogs