Steeds meer gezinnen verlaten de stad

Steeds meer gezinnen verlaten de stad

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2015 meer mensen van de stad naar omringende gemeentes zijn verhuisd dan voorheen. Dit zijn vooral gezinnen met kleine kinderen die buiten de stad een huis met een tuin zoeken die ze zich in de stad nooit zouden kunnen veroorloven. Deze trend is het grootst onder hoogopgeleide Amsterdamse gezinnen, maar ook in Den Haag en Utrecht is dezelfde tendens te zien. Van de vier grote steden waar het CBS onderzoek naar gedaan heeft, verlieten hier 10 procent van het totale aantal jonge gezinnen de stad voor een leven in de gemeente. Dit is het tweede jaar sinds de crisis dat de steden meer mensen verliezen dan dat er bij komen.

De crisis

Toen de crisis in 2008 er voor zorgde dat de huizenmarkt verslechterde en dat voor veel gezinnen de toekomst onzeker leek te zijn, bleven mensen liever op hun plek. Het was moeilijk om het huidige huis te verkopen en financieel voelden velen zich toch niet zeker genoeg om een nieuwe grote aanschaf te doen. Sinds 2014 heeft deze trend zich weer omgekeerd en vertrekken gezinnen uit de stad om naar een beter passend huis te verhuizen in één van de omringende gemeentes.

In de buurt van de stad blijven

Gezinnen die de stad verlieten bleven veelal wel in de buurt van de grote steden wonen. Het aantal inwoners van de bredere regio’s nam namelijk niet af. Mensen uit Utrecht gaan het liefst naar Nieuwegein, Zeist en De Bilt. Gezinnen met grotere kinderen die basisschoolleeftijd hebben bereikt blijken minder mobiel omdat die beslissen in de buurt van de school te blijven.

De grote steden groeien wel

Ook al verloren grote steden zoals Den Haag en Amsterdam inwoners aan binnenlandse verhuizingen, ze groeiden nog steeds in 2015. Dit komt door het aantal immigranten wat dat jaar naar Nederland is gekomen. In 2015 zijn 8000 immigranten in Amsterdam gaan wonen en in Den Haag 4000. In Rotterdam en Utrecht was deze immigratie minder, maar zorgde het wel voor een groei in inwoners. Ook worden er elk jaar nog meer baby’s geboren dan er mensen overlijden. 

Waarom verhuizen?

Maar waarom kiezen zo veel mensen er voor om de stad te verlaten, maar toch dichtbij te blijven? Reden nummer één is de grootte van de woning. Net buiten de stad kan men voor dezelfde prijs meer vierkante meters kopen, en dit is belangrijk bij het uitbreiden van een gezin. Bovendien kunnen kinderen buiten de stad veiliger buiten spelen, dit is ook een grote factor. Dan zijn er de parkeerproblemen in de stad, vooral naast appartementen. In de gemeente kan een gezin rianter wonen, maar toch dicht bij de stad blijven voor de bijkomende gemakken.

Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je verhuizing uitbesteden hoeft niet duur te zijn! Ontdek het nu zelf ook door vrijblijvend tot 4 offertes van verhuizers te ontvangen en bespaar tot 30%!