Informatie en advies over verhuizen sinds 2006
Gratis en vrijblijvend
Verhuisbedrijf Draagkracht

Eindelijk is het zover. De dag van je verhuizing is aangebroken. Vanuit meerdere kanalen heb je vernomen om een erkend verhuisbedrijf in te schakelen, opdat je een stressloze verhuizing tegemoet gaat. Je hoopt het daarom niet, maar een ongeluk schuilt in een klein hoekje en ook vakmensen kunnen wel eens wat stuk maken. Wanneer jij iets breekt of stuk maakt, dan kun je je beroepen op je inboedelverzekering. Vaak ben je gedurende enkele weken of maanden zelfs op twee adressen verzekerd. Maar wat gebeurt er, wanneer je ingehuurde verhuizers iets stuk maken?

Let op wie je inhuurt

Voordat de hoofdvraag van dit artikel beantwoord kan worden, moet je erop attent zijn dat je een juist verhuisbedrijf inhuurt. Zwartwerkers zijn vaak goedkoper, maar het gevolg is dat zij vaak niet verzekerd zijn waardoor breuk en schade onder je eigen rekening vallen. Daarom volgen hieronder eerst een aantal handige tips om erkende verhuizers in te huren:

  • Maak zelf een schatting van je te verhuizen inboedel in kubieke meters, want verhuizers zijn het zelf hier ook niet over eens.
  • Vergelijken van offertes zorgt voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Zo zie je precies of je voor je verhuizing niet teveel betaalt en of er kwaliteit geboden wordt.
  • Zet je communicatie in de mail en niet telefonisch, want zo heb je alles zwart op wit.
  • Wordt er gewerkt met een vaste prijs?
  • Welke extra diensten zitten in de prijs, zoals levering verhuisdozen of (de)montage services?
  • Hoe moet betaald worden? Vooraf of achteraf? Met overschrijving of contant?
  • Check de verzekeringsvoorwaarden van het bedrijf
  • Kies je voor veiligheid, kies dan een verhuisbedrijf dat aangesloten is bij brancheorganisatie Erkende Verhuizer.

Is je verhuisbedrijf verzekerd of niet?

Een kernpunt waarop je moet letten bij het kiezen voor jouw ideale verhuizer is de verzekering, die het verhuisbedrijf je biedt. Lees daarom goed de algemene voorwaarden door waarin dit besproken wordt. Verhuisbedrijven die aangesloten zijn bij keurmerk Erkende Verhuizers hanteren allemaal dezelfde voorwaarden, waarbij je goed verzekerd bent tegen schade gedurende de verhuizing. Schade die door het verhuisbedrijf veroorzaakt wordt, wordt bij de Erkende Verhuizers bijna altijd vergoed, tenzij er sprake is van uitsluitingsgronden. Deze vind je in de algemene voorwaarden. De voorwaarden zijn opgesteld samen met de Consumentenbond.

Schade gevonden

Het is logisch dat je op de dag van je verhuizing geen zin en tijd meer hebt om alle verhuisdozen op schade te checken. Dit hoeft gelukkig ook niet. Een schademelding kun je het liefst tot twee werkdagen na je verhuizing indienen. Ben je net verhuisd met een professioneel verhuisbedrijf, dan is het belangrijk je spullen op schade te controleren binnen twee werkdagen. Wanneer je binnen twee weken geen melding van schade gemaakt hebt, dan kun je dit in principe ook niet meer doen, tenzij je een gegronde reden kunt aantonen.

De mening van de verzekeraar

Op basis van je melding zal het verhuisbedrijf bepalen of de schade zo groot is dat een expert moet langskomen voor een second opinion. Is de schade gering, dan wordt het vaak ook al ter plekke opgelost. Komt een expert langs, dan zal deze na zijn bezoek de bevindingen aan de verzekeraar voorleggen. Deze neemt uiteindelijk de beslissing hoeveel schadevergoeding er uitgekeerd zal worden. Meent de verzekeraar dat het verhuisbedrijf aansprakelijk gesteld moet worden, dan keert de verzekeraar het bedrag uit aan het verhuisbedrijf en deze aan jou. Wanneer je het met het besluit van de verzekeraar niet eens bent, kun je altijd naar de Geschillencommissie stappen die vervolgens ook zijn blik op de situatie werpt.

Niet-erkende verhuizers

Het hoeft niet zo te zijn dat een niet-erkende verhuizer per definitie onbetrouwbaar is. Sterker nog, deze verhuisbedrijven kunnen vaak dezelfde klus klaren voor een veel lager bedrag en met dezelfde kwaliteit. Wel moet je bij dergelijke bedrijven goed de verzekeringsvoorwaarden doornemen om niet voor verrassingen te komen te staan. Sommige van deze verhuisbedrijven keren bijvoorbeeld niet uit bij diefstal of kwijtraken van goederen. Vaak werken deze bedrijven met een aansprakelijkheidsverzekering. Dit houdt in dat jij moet kunnen aantonen dat het verhuisbedrijf verlies van of schade aan je eigendommen heeft veroorzaakt en niet jij zelf. Tevens kunnen sommige verhuisbedrijven werken met een eigen risico, waardoor niet al je schade vergoed wordt.

Geen schade

Wil je schadevrij verhuizen? Dat heb je gelukkig ook zelf in de hand. Een goede voorbereiding op je verhuizing is het halve werk. Pak zelf je spullen in via goede inpakinstructies. Zorg er tevens voor dat verhuizers makkelijk kunnen bewegen zonder onbedoeld obstakels voor hen in de looproutes te creëren. Maak ook foto’s van je eigendommen om naderhand discussies te voorkomen. Bewaar van dure objecten ook de aankoopbonnen, want bij schade wordt meestal de nieuwprijs uitgekeerd. Uitzonderingen hierop zijn auto’s en zeldzame objecten.


Meer nieuws:

Meer blogs