Schade verhuizing verhalen verhuisbedrijf

Gemiddeld verhuizen Nederlanders in hun leven maar liefst 7 keer. Dit is erg vaak en tijdens een verhuizing zit een ongelukje in een klein hoekje. Uiteraard is het altijd mogelijk dat er iets misgaat, maar het is natuurlijk het streven om al je spullen veilig over te brengen naar de plek van bestemming. Mocht er toch iets beschadigen, dan is het fijn als hier een verzekering voor is afgesloten. Hier lees je over de mogelijkheden die je hebt in verschillende situaties en waar je je schade dan kunt verhalen.

 

Zijn mijn spullen verzekerd tijdens de verhuizing?

Het antwoord op deze vraag is bijna altijd ja en zelfs op twee verschillende manieren.

  • Je eigen verzekering: allereerst is er je eigen verzekering. Als jij een inboedelverzekering hebt afgesloten dan zal deze meestal ook geldig zijn tijdens een verhuizing. De meeste verzekeringen houden zelfs rekening met een verhuisperiode van 30 dagen. Het is wel verstandig om je verzekeraar hierover te bellen en dit te bespreken, maar dat doe je toch al wanneer je je verhuizing en daarbij je nieuwe adresgegevens doorgeeft.
  • De verzekering van het verhuisbedrijf: ga je met een verhuisbedrijf in zee, dan zal deze ook zelf een verzekering afgesloten hebben. Alleen als je een bedrijf inhuurt dat zwart werkt of de administratie niet op orde heeft, zal deze dit niet hebben. Het is dus verstandig wel de betrouwbaarheid van het verhuisbedrijf goed te controleren. Eén manier om dit te doen is door voor een erkend verhuisbedrijf te kiezen.

Wie is aansprakelijk?

Uiteraard is er ook altijd de kwestie wie er aansprakelijk is. Als je een verhuisbedrijf hebt gebruikt voor je verhuizing, maar jij laat tijdens de werkzaamheden per ongeluk een vaas vallen, kun je dan ook van je verzekering gebruik maken? Of hoe werkt dat als je vrienden of familie gebruikt om je te helpen en deze brengen schade aan?

  • Een vriendendienst: in theorie is je voorwerp niet verzekerd als deze is beschadigd door een hulpkracht die deel uitmaakt van je familie- of vriendenkring. Sommige verzekeringen hebben hier speciale regels over en als je zelf je verhuizing organiseert dan kun je deze het beste even goed natrekken. Het kan namelijk zijn dat je de aansprakelijkheidsverzekering van je vriend of familielid toch kunt gebruiken voor de schade die is aangericht.
  • Zelf een verhuizing regelen: de verzekering van een verhuisbedrijf dekt 100 procent de schade die is ontstaan tijdens het vervoeren van je inboedel. Bij jouw verzekering is dit echter niet altijd het geval. Maak je geen gebruik van een verhuisbedrijf, bel dan altijd voor de zekerheid met je verzekeraar zodat je precies weet waar je aan toe bent en welke risico’s je loopt.
  • Verhuizen via een verhuisbedrijf: ga je via een verhuisbedrijf verhuizen, dan kun je te allen tijde gebruik maken van hun verzekering.

 

De voordelen van een erkende verhuizer

Wil je een betrouwbare verhuizer aannemen en zeker weten dat jouw spullen veilig zijn, dan kun je ervoor kiezen om een erkende verhuizer aan te nemen. Hiervoor betaal je vaak iets meer, maar dit geeft je een groot aantal voordelen wanneer er toch schade is ontstaan.

  • Verzekering: erkende verhuizers moeten een zeer uitgebreide verzekering hebben afgesloten. Dit betekent dat je inboedel tijdens de verhuizing is verzekerd tot een bedrag van €100.000 op basis van de nieuwwaarde. Dit geeft jou in ieder geval een boel gemoedsrust en de garantie dat je voldoende zal worden gecompenseerd.
  • Verzekering van de aanbetaling: erkende verhuizers verzekeren ook altijd de aanbetaling. Gaat het bedrijf failliet voordat jouw verhuizing kan plaatsvinden, dan krijg je je geld gewoon terug.
  • Verzekering van uitvoering: als het verhuisbedrijf jouw verhuizing om de één of andere reden niet uit kan voeren, zal dit altijd worden overgenomen door een andere erkende verhuizer. Dit heeft voor jouw geen financiële consequenties, maar geeft je wel continuïteit en de garantie dat je spullen goed verzekerd zijn.
  • Geschillencommissie: mocht het geschil omtrent de aangerichte schade niet kunnen worden opgelost via een schadeclaim, dan heb je wanneer je een erkende verhuizer hebt aangenomen altijd toegang tot een onafhankelijke geschillencommissie. De uitspraak van deze commissie is bindend.

 

De schade verhalen na een verhuizing

Uit bovenstaande informatie kun je dus bepalen waar je de schade tijdens de verhuizing het beste kunt verhalen. Soms is dit de aansprakelijkheidsverzekering van je vriend, soms is dit je eigen inboedelverzekering en soms moet je hier het verhuisbedrijf voor aanschrijven. Probeer de situatie in ieder geval altijd een stapje voor te zijn en maak foto’s van de waardevolle voorwerpen voordat je deze gaat verhuizen. Zo kun je aantonen dat deze toen nog niet waren beschadigd. Vraag ook altijd de verhuizer om een verzekeringsbewijs en je eigen verzekeraar om bevestiging dat je inboedel verzekerd is tijdens de verhuizing. In de meeste gevallen zal er niets gebeuren, maar als jij deel uitmaakt van de uitzondering, dan ben je zo in ieder geval voorbereid.

 

Vergelijk offertes

Wil je weten hoeveel je moet betalen voor een betrouwbaar verhuisbedrijf? Of ben je geïnteresseerd in het afsluiten van een verzekering, voordat je je spullen zelf gaat verhuizen? Voor deze en ook andere uitgaven omtrent verhuizingen kun je via onze website offertes opvragen. De vergelijkingstool zal je in een korte tijd voorzien van alle financiële informatie die je hierbij nodig hebt.

 

 

Verhuizen? Vergelijk verhuizers!

Je verhuizing uitbesteden hoeft niet duur te zijn! Ontdek het nu zelf ook door vrijblijvend tot 6 offertes van lokale verhuizers te ontvangen en maak een weloverwogen keuze!