Verhuizen belasting hypotheek

Verhuizen belasting hypotheekGezinnen die reeds enige tijd over een bepaalde woning beschikken kunnen er op een zeker ogenblik aan denken om te verhuizen. Je kan er dan voor kiezen om je huidige woning te verkopen en je intrek te nemen in een huurwoning, maar het is ook mogelijk om een nieuwe eigendom aan te kopen. In beide situaties is het belangrijk om rekening te houden met de aftrek van je hypotheek op de belastingen. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe woning hebt aangekocht waar je een hypotheek voor afsluit kan je slechts één van de beide hypotheken fiscaal inbrengen. Dit is belangrijk en van cruciaal belang bij het evalueren van je financiële situatie.

*Tip:
→ Verhuisbedrijf nodig? Vergelijk & bespaar tot 30%! Ontvang vrijblijvend offertes van verhuisbedrijven.

 

Aftrekbare kosten

Wanneer je van plan bent om te verhuizen naar een andere koopwoning zijn er diverse éénmalige kosten die afgetrokken kunnen worden van je belastingen. Het betreft hier:

  • Bemiddelingskosten voor het afsluiten van een hypothecaire lening. Denk hierbij niet alleen de advies-, maar tevens ook aan mogelijke afsluitkosten.
  • Notariskosten en kadastrale rechten met betrekking tot de hypotheekakte.
  • Taxatiekosten (uitsluitend om een lening af te kunnen sluiten).
  • Kosten van de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie.
  • Een eventuele bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst.
  • Onder voorwaarden kunnen mogelijke kosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot worden ingedekt.

Wil je, je bestaande hypotheek bij een verhuis laten oversluiten? In dat geval is het altijd belangrijk om rekening te houden met de geldende kredietvoorwaarden. Deze kunnen immers bepaalde extra kosten in rekening brengen waardoor het beoogde financiële voordeel niet langer van toepassing is.

Rente op hypotheek bij verhuis

Opgepast! Wanneer je er voor kiest om van je huidige woning naar een nieuw huis te verhuizen die je hebt aangekocht is het belangrijk om rekening te houden met de voorwaarden van je hypotheek. Blijft de hypotheek bijvoorbeeld in stand gehouden of wordt er een nieuwe lening afgesloten? Bovendien geldt een uitzondering voor mensen die tijdens het aflossen van de hypotheek op een koopwoning verhuizen naar een huurwoning. De voorwaarde voor het kunnen aftrekken van de kosten die zijn verbonden aan een hypotheek stelt namelijk dat het een eigenwoningschuld moet betreffen. Daar komt bij dat de hypotheekrente ook slechts voor een periode van 30 jaar kan worden afgetrokken. Let op, dit geldt niet voor het deel van de lening waarmee met name meubels of andere zaken voor in uw huis worden gekocht. Verbouwingen die gebeuren aan een nieuwe woning bij verhuis kunnen wel mee afgetrokken worden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je verhuizing uitbesteden hoeft niet duur te zijn! Ontdek het nu zelf ook door vrijblijvend tot 4 offertes van verhuizers te ontvangen en bespaar tot 30%!