Wat is NIWO?

Wat is NIWO?Een internationaal verhuisbedrijf kies je niet zomaar. Uiteraard wil je dat je spullen veilig vervoerd worden, vooral als deze vele landen door moeten en via verschillende vervoersmiddelen hun eindbestemming moeten bereiken. Daarnaast wil je natuurlijk ook dat dit legaal gebeurt. Jouw inboedel zal misschien vele grenzen over moeten en daarvoor zijn vergunningen nodig. Als een verhuisbedrijf deze vergunningen niet in orde heeft, kun je je spullen kwijt zijn. Er zijn enkele manieren waarop je de kwaliteit en de betrouwbaarheid van een internationaal verhuisbedrijf kunt testen. De NIWO (Nationaal en Internationaal Wegvervoer Organisatie) is één autoriteit waarbij je dit kunt controleren en dit geldt zowel voor verhuisbedrijven die nationaal werken als bedrijven die zich richten op internationaal vervoer.

*Tip:
→ Verhuisbedrijf nodig? Vergelijk & bespaar tot 30%! Ontvang vrijblijvend offertes van verhuisbedrijven.

 

Wat is de NIWO?

De NIWO is in Nederland de vergunningverlener voor het wegtransport en is rechtstreeks ondergebracht bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Alle transportbedrijven die spullen willen vervoeren zullen bij de NIWO eerst een vergunning aan moeten vragen. De bekende Eurovergunning is speciaal verplicht voor transportbedrijven die binnen de Europese Unie werkzaam zijn. Verhuisbedrijven vallen hier dus ook onder. Het uiteindelijke doel van de NIWO is om het nationale en internationale goederenvervoer in goede banen te leiden en dit goed te laten functioneren. Dit doet het dus door vergunningen te verlenen, maar ook door ze weer in te trekken.

 

Waarom is dit belangrijk?

Als jij enige garantie zoekt van de betrouwbaarheid van een bepaald verhuisbedrijf is de NIWO-vergunning natuurlijk erg relevant. Deze vergunning wordt alleen uitgegeven aan bedrijven die aan de NIWO kunnen bewijzen dat ze kredietwaardig, betrouwbaar en vakbekwaam zijn. Ook moeten ze kunnen laten zien dat ze een reële vestigingsplaats hebben. Hier worden ze elke 5 jaar weer op getest en falen ze, dan zal de vergunning worden ingetrokken. Dit geeft jou als consument een aantal belangrijke garanties die je kunt gebruiken bij het kiezen van een goede internationale verhuizer. En aangezien jij je inboedel aan deze mensen toevertrouwd is dit geen onbelangrijk criterium.

 

Wat kun je nog meer doen?

Naast het controleren van de vergunningen kun je ook op andere manieren zeker stellen dat jij een kwalitatief internationaal verhuisbedrijf gebruikt. Eén hiervan is door te zoeken naar erkenningen en de belangrijkste in deze branche is de accreditering van de FIDI. De FIDI is de Internationale Federatie van Intercontinentale Verhuisondernemingen en verhuizers die zichzelf FIDI-geaccrediteerd mogen noemen moeten hiervoor aan ruim 200 kwaliteitseisen voldoen op gebieden zoals klantenservice, training, procedures en huisvesting. In Nederland zijn hier op dit moment 11 bedrijven bij aangesloten. Aangezien dit een wereldwijd erkende accreditatie is, zal je dus van begin tot eind door een FIDI-erkende verhuizer worden geholpen.

 

De voordelen van een betrouwbare verhuizer

Er zijn uiteraard ook in de verhuiswereld bedrijven actief die voor een lager bedrag je spullen kunnen verhuizen. Helaas weet je bij deze bedrijven niet altijd wat je te wachten staat op het gebied van kwaliteit. Een betrouwbare verhuizer met de juiste NIWO-vergunning en eventueel een erkenning van een vakvereniging zal je waarschijnlijk meer kosten, maar daar staat ook tegelijkertijd het één en ander voor tegenover.

  • Garantie: een betrouwbaar of erkend bedrijf zal je op verschillende manieren zekerheid kunnen geven. Zo zal deze je aanbetaling verzekeren zodat je deze altijd terugkrijgt, zelfs als de verhuizer failliet gaat voordat jouw verhuizing kan worden afgerond. Ook zal deze een goede verzekering hebben waarmee je zeker weet dat jouw spullen worden vergoed als ze zijn beschadigd of kwijtraken.
  • Continuïteit: een betrouwbare of erkende verhuizer zal je zonder financiële gevolgen een erkende plaatsvervanger toewijzen als deze om de één of andere manier jouw verhuizing niet kan realiseren.
  • Kwaliteit: een betrouwbare of erkende verhuizer zal je kwaliteit leveren tijdens het gehele proces. Dit houdt in dat de klantenservice, de wagens, de apparatuur, de middelen, de huisvesting, de boekhouding en de medewerkers van een bepaalde kwaliteitsstandaard zijn en dat ze hier regelmatig op worden getest.
  • Veiligheid: als gevolg van een goede score op bovenstaande punten heb je dus een zekerheid over de veiligheid van je spullen en weet je ook dat als er iets misgaat (wat natuurlijk altijd kan gebeuren) je volledig zal worden gecompenseerd.

 

De vergunning en accreditatie controleren

Hoe kun je zeker zijn dat een verhuisbedrijf de juiste NIWO-vergunning heeft of dat deze echt erkend is door de FIDI? Dit is erg gemakkelijk om te controleren. Allereerst kun je kijken op de website van het verhuisbedrijf. Hier zullen deze punten duidelijk op worden vermeld als ze in orde zijn. Vervolgens kun je dit nachecken op de websites van de NIWO en de FIDI en daar hun bestand inzien. Als laatste kun je altijd het verhuisbedrijf om de desbetreffende documentatie vragen. Deze zullen ze binnen handbereik hebben en is deze in orde dan hebben ze geen problemen om je hier inzicht in te geven. Vaak is dit een pasje, of een certificaat. Controleer dan altijd goed de datum, omdat deze niet oneindig geldig zijn.

 

Vergelijk offertes

Wil jij in contact gebracht worden met een betrouwbare (internationale) verhuizer? Dan kun je hier onze vergelijkingstool gebruiken, je gegevens invullen en in een korte tijd een aantal offertes ontvangen van verhuisbedrijven uit jouw omgeving. Deze kun je vergelijken met elkaar en op criteria die jij belangrijk vindt. Zo vind je ongetwijfeld het beste verhuisbedrijf voor jouw specifieke situatie.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je verhuizing uitbesteden hoeft niet duur te zijn! Ontdek het nu zelf ook door vrijblijvend tot 4 offertes van verhuizers te ontvangen en bespaar tot 30%!