Informatie en advies over verhuizen sinds 2006
Gratis en vrijblijvend

Kat verhuizenWanneer je een kat hebt en je wil verhuizen is het belangrijk om met het beestje rekening te houden. Mensen ondervinden bij een verhuizing bijzonder veel stress en kunnen al snel de nodige sporen van vermoeidheid vertonen. Dat geldt echter niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren, in het bijzonder voor katten en honden. We geven je in dit artikel in ieder geval graag enkele interessante tips die je kunnen helpen met het verhuizen van je kat!

*Tip:
→ Verhuisbedrijf nodig? Vergelijk & bespaar tot 30%! Ontvang vrijblijvend offertes van verhuisbedrijven.

 

Voorkom het weglopen van de kat

Het is belangrijk om er bij een verhuizing rekening mee te houden dat katten zich op twee verschillende manieren kunnen hechten. Ze kunnen zich bijvoorbeeld hechten aan de baasjes, maar ze kunnen ook erg gehecht zijn aan de omgeving waarin ze bijvoorbeeld zijn opgegroeid. In het eerste geval zal een verhuizing in principe niet zoveel problemen met zich meebrengen. In het tweede geval kan dat wel het geval zijn. Katten kunnen na de verhuizing dan immers de neiging hebben om op zoek te gaan naar hun vertrouwde omgeving. Omwille van deze reden komt het vaak voor dat katten kort na de verhuizing opeens van huis weglopen. Wil je dit voorkomen en wil je de verhuizing zo weinig mogelijk stressvol maken voor je kat? In dat geval is even contact opnemen met een dierenarts altijd een interessante keuze.

Voor de verhuizing

Zorg ervoor dat je in het nieuwe huis een tijdelijke verblijfplaats hebt voor de kat(ten). Je kunt er al wat oude spullen/speeltjes leggen van je vorige huis zodat de kat de geuren herkent en zich vertrouwd zal voelen in de nieuwe omgeving. Als je ervoor kiest om de kat vrij rond te laten lopen in en buiten het huis (met een kattenluikje) dan is het verstandig om je kat minimaal 3 weken te laten wennen in het nieuwe huis. De kat mag dan niet naar buiten. Eenmaal gewend aan de nieuwe omgeving is de kans veel kleiner dat de kat weg zal lopen. Je kunt daarnaast ook bepaalde stress reducerende middelen plaatsen in je nieuwe huis zoals Bach bloesems of halfedelstenen.

Tijdens de verhuizing

Zorg voor een speciale kattendoos om de kat te vervoeren en neem alle speeltjes, eetbakjes, krabpaal en de mand in een keer mee. Verhuis de kat met je eigen auto en dus absoluut niet met de verhuiswagen. Als je eenmaal bent aangekomen in je nieuwe huis dan is het goed om de kat even gerust te stellen. Blijf even in de buurt van de kat en zorg dat de kat niet gaat stressen. Sluit de deur van de kamer (ook alle ramen) en zorg dat niemand naar binnen zal gaan. Bezoek af en toe je kat en geef hem wat te eten. Zorg ervoor dat de kat pas na alle klussen de rest van het nieuwe huis kan verkennen.

Na de verhuizing

Zorg dat de kat het gehele huis verkend. Let er wel op dat de kat zich in nauwe ruimtes kan verstoppen. Zorg ervoor dat alle deuren en ramen nog steeds zijn gesloten. Minimaal 3 weken zou je je kat moeten laten wennen aan je nieuwe huis. Zorg voor bepaalde routines, zoals een vaste plek voor kattenvoer. Nu is het wel goed om de kat ook een vaste plek te geven om te slapen. De deuren in het huis kunnen wel open staan (buitendeur nog steeds niet!).

Naar buiten met de kat

Het is slim om even langs de dierenarts te gaan en te laten controleren of alle vaccinaties in orde zijn. Het laten chippen van de kat kan verstandig zijn zodat je je kat weer snel terug kunt vinden. Na zo’n 3 weken kun je je kat naar buiten begeleiden (het liefst met een leibandje). Het kan zijn dat het erg lang duurt voordat je kat gewend is aan het nieuwe huis. Het kan soms wel maanden duren voordat hij je nieuwe huis accepteert. In sommige gevallen kan de kat (als je niet ver woont van je oude huis) terug gaan naar het oude huis. Soms zit er dan ook niets anders op dan het laten adopteren van de kat door de oude bewoners.

Opgepast met verhuizen naar het buitenland

Wanneer je van plan bent om te verhuizen naar het buitenland en je graag je trouwe kat wenst mee te nemen is het steevast belangrijk om rekening te houden met de geldende wetgeving. Met andere woorden, welke inentingen zijn er verplicht en beschikt het land in kwestie over een quarantainewetgeving? In het laatste geval zal je er toe verplicht worden om je kat eerst even op de luchthaven achter te laten voor een uitgebreid onderzoek. Pas wanneer de resultaten van dat onderzoek positief zijn kan het dier worden opgehaald en kan je het eindelijk meenemen naar je nieuwe woonst. Lees ook verder wat de regelgeving is omtrent het verhuizen van hond, kat of fred op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie:

Bij een verhuizing komt veel kijken. Weet waar je op moet letten. Gebruik de onderstaande links voor meer informatie.

Gratis offertes vergelijken?

Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer blogs