Informatie en advies over verhuizen sinds 2006
Gratis offertes vergelijken?

In het verleden was het zo dat je, wanneer je op een leeftijd kwam waarop je hulpbehoevend was, niet meer thuis bleef wonen. Bejaarden die op dit punt van hun leven waren aangekomen gingen in een bejaardenhuis wonen. Ze hadden het daar nog redelijk gezellig en bleven daar tot het einde daar was. Tegenwoordig is er een verandering in de zorg. Mensen worden aangemoedigd om steeds langer thuis te blijven wonen. Deze veranderingen in de zorg hebben zo hun invloed op de woonsituatie van alle leeftijdsgroepen.

Een woning voor meerdere generaties

Wat je steeds meer ziet is dat de kinderen hun hulpbehoevende ouders bij hun in huis laten wonen. Het voelt heel natuurlijk; de zorg die hun ouders ooit voor hun hadden, geven zij nu aan hun ouders. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar de woonsituatie van de kinderen moet er dan wel naar zijn. Niet zelden laten kinderen een deel aan hun huis bouwen waar hun hulpbehoevende ouders in kunnen wonen. Er is dan sprake van een soort kangoeroe woning. De uitbouw zal doorgaans aan de achterkant van het huis zitten, maar in een enkel geval wordt de garage omgebouwd en uitgebouwd tot een woonunit. Op deze manier kan met een aanpassing aan het huis een woning ontstaan die voor meerdere generaties geschikt is.

Meer woningbouw voor meerdere generaties

De woningbouw in ons land springt in op deze trend. Het nieuwste woningtype wordt automatisch geschikt gemaakt voor gezinnen waar meerdere generaties in één huis wonen. Wanneer een jong stel een dergelijk huis betrekt zal het in eerste instantie genoeg woonruimte bieden aan een gezin met kinderen. Wanneer de kinderen ouder worden en het huis uit gaan zal het verloop plaatsvinden dat de ouders van het inmiddels oudere stel bij hun eigen kinderen in huis komen te wonen. Deze huizen vind je in moderne vinex woonwijken. Ook worden ze gebouwd op het terrein van voormalige zorginstellingen. De omgeving en infrastructuur is daar helemaal gebouwd op de situatie van mensen met een extra zorgbehoefte die in een veilige omgeving willen blijven wonen.

Gevolgen voor het inkomen

Het feit dat meerdere generaties bij elkaar komen te wonen heeft nogal voor wat opschudding gezorgd. Werd het aanvankelijk aangemoedigd door de overheid dat kinderen hun ouders bij zich in huis namen; daarna kwamen er andere verhalen die de ronde deden. Er kwamen verhalen naar buiten over kinderen die hun werk moesten opzeggen om zorg aan de ouders te verlenen, en over (bijstand) uitkeringen die werden gekort doordat men als het ware en betalende kostganger in huis had genomen. De gevolgen voor het inkomen zijn door deze nieuwe trend dan ook ingrijpend, wat ertoe heeft geleid dat mensen zich alsnog herbezinnen voor ze hun ouders in huis willen nemen.

Aangepast wonen

Dit alles heeft geleid tot een nieuwe trend, en wederom een ander woontype. We hebben het over het aangepaste wonen. De kleine seniorenwoning, ooit veelvuldig gebouwd maar daarna weer in de vergeethoek verdwenen, is weer in opmars. De ouderen betrekken liever een woning die enkel bestaat uit een begane grond met een kleine berging erboven. Dit type woningen vind je eveneens terug in de bekende vinex wijken. Senioren wonen er met aanpassingen die in het huis zijn aangebracht zoals drempelhulpen en eventueel een traplift wanneer er toch sprake is van een trap in het huis.

Langer thuis wonen met zorg

We hadden het tot nu toe over het verhuizen naar een ander huis toe, om daar de laatste jaren van je leven te slijten. Er is ook een alternatief voor hen die liever in hun oude woning blijven wonen. Het thuis wonen met zorg wordt steeds beter mogelijk gemaakt. Senioren krijgen via een keukentafelgesprek een intake bij de gemeente waarna er wordt bepaald of, en hoeveel recht men heeft op thuiszorg. Deze thuiszorg komt dan om de hoognodige zaken uit te voeren. Ondersteunende handelingen zoals hulp bij het aantrekken van steunkousen en assistentie bij het wassen worden uitgevoerd door de verzorgende thuishulp. Mocht er medische zorg nodig zijn bij de inname van medicijnen, dan is daar de medische thuishulp. Het toezicht op dit geheel wordt gehouden door de wijkverpleegkundige.

Hoe men het zelf ervaart

Mensen die langer thuis wonen met zorg varen hier doorgaans wel bij. We voelen ouderen zich belast door het feit dat ze steeds vaker in deze situatie een beroep moeten doen op hun omgeving. Van buren wordt gevraagd om mantelzorg te verlenen. Deze zorg wordt men kosteloos onder het motto nabuurschap te verlenen. Wanneer deze druk op de oudere te hoog wordt en men geen claim wil leggen op de tijd van zijn of haar netwerk wordt toch alsnog gekozen voor een verblijf in een seniorentehuis.


Meer nieuws:

Meer blogs