Welke maatregelen tegen corona hebben verhuisbedrijven getroffen?

Verhuisbedrijf AA Verhuizers B.V.

Welke maatregelen tegen corona hebben verhuisbedrijven getroffen?

In het begin van 2020 brak wereldwijd de coronacrisis uit als gevolg van de verspreiding van het besmettelijke COVID-19 virus. In Nederland werd op 27 februari officieel het eerste Coronageval bevestigd, maar vermoedelijk waarde het virus hier al eerder rond. Begin maart ging Nederland in een intelligente lockdown: horeca en scholen sloten per direct de deuren en alleen de vitale sectors en sommige winkels bleven doorgaan. De Nederlandse economie kreeg een klap. De gevolgen van het coronavirus op de Nederlandse huizenmarkt waren enorm. Ondanks de verre van ideale omstandigheden, gingen de Erkende Verhuizers gewoon door met verhuizingen. Weliswaar met aangepaste maatregelen.

De verhuisbedrijven gaan door met verhuizingen

De verhuisbedrijven zijn in Nederland gewoon met hun werkzaamheden door gegaan, ofschoon ze werken met de door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu goedgekeurde richtlijnen. Ben je van plan om in deze periode een verhuizing in te plannen, vraag dan om die reden eerst een offerte aan, waarop nu ook alle Coronamaatregelen die het verhuisbedrijf heeft getroffen staan vermeld. Door offertes aan te vragen, voorkom je ook dat je voor een lange wachtrij komt te staan, wanneer de Coronamaatregelenperiode voorbij is. Reeds geplande verhuizingen gaan in ieder geval door, zoals in het verhuiscontract met je overeen is gekomen. Wel moet je rekening houden met aandachtspunten, zoals overeen is gekomen met het RIVM.

De algemene Coronamaatregelen

De veiligheid van jou als klant en van de medewerkers van het verhuisbedrijf staan nu voorop bij de Nederlandse verhuisbedrijven. Daarom volgen de verhuisbedrijven de hygiënevoorschriften van het RIVM:

 • Geen afspraak maken, wanneer er sprake is van verkoudheidsklachten bij een van de twee partijen.
 • Hoesten en niesen tijdens bijeenkomsten doe je in de binnenkant van je elleboog.
 • Regelmatig moet je je handen wassen en desinfecteren
 • Papieren zakdoeken gebruiken en meteen weggooien na gebruik
 • Geen handen schudden
 • Anderhalve meter afstand bewaren van elkaar
 • Niet meer dan drie personen in een ruimte

Het Coronaprotocol van de transportsector

Op basis van de algemene RIVM richtlijnen heeft de transportsector, waar verhuisbedrijven onder vallen, een speciaal Coronaprotocol opgesteld, zodat veilig gewerkt kan worden binnen de transportindustrie. De Organisatie van Erkende Verhuizers heeft voor zijn medewerkers een extra coronahandleiding opgesteld voor specifieke verhuissituaties.

Vervoer van mensen en goederen

Wat betreft het meerijden van mensen in de verhuiswagen geldt ook een anderhalve meter afstand. Is dit niet mogelijk, omdat de werkzaamheden anders niet uitgevoerd kunnen worden, dan moeten er aanvullende maatregelen genomen worden om besmetting te voorkomen. Bijvoorbeeld, door het gebruik van mondkapjes in de verhuiswagen.

Het taxeren van de inboedel

Wat betreft de taxatie van de inboedel zijn ook een aantal dingen veranderd. De taxatie vindt nu veelal plaats op afstand door middel van bijvoorbeeld een video of een online videocall met het verhuisbedrijf. Tevens kun je bij veel verhuisbedrijven een online inventarisatielijst invullen. Moet er toch om wat voor reden dan ook een fysieke taxatie plaatsvinden, dan is een verhuisbedrijf verplicht om jou als klant te vragen naar ziekteverschijnselen bij jezelf of in je huishouden. Tevens zal er gevraagd worden naar de aanwezigheid van zeep en andere desinfecterende middelen en naar de mogelijkheden tot betalingen middels contactloos pinnen. Daarnaast zal er met je gesproken worden over eventuele mogelijkheden om de verhuizing uit te stellen.

Het inpakken van je inboedel

Ook de inpakservice van veel verhuisbedrijven is aangepast. Verhuisdozen worden nu afgeleverd aan je deur en niet meer naar binnen gebracht. Ook het afleveren en ophalen van de ingepakte inboedel zal aan de voordeur gebeuren. Inpakken wordt nog wel door het verhuisbedrijf gedaan, mits er geen ziektegevallen in huis zijn. Bij het inpakken wordt de anderhalve meter afstand gewaarborgd. Het is echter raadzaam om zoveel mogelijk van je spullen zelf in te pakken. Je verhuizing valt hierdoor vaak ook nog goedkoper uit.

De verhuizing zelf

Voor de verhuizing wordt er wederom gecontroleerd of niemand ziek is. Het verhuisteam wordt zo ingedeeld dat er nooit meer dan drie man op een plek aanwezig zijn. Verhuisdozen worden niet aangegeven, maar neergezet waarbij de anderhalve meter afstand bewaard wordt. Waar nodig worden hulpmiddelen tijdens de verhuizing ingezet.

Het Coronaprotocol

Tijdens de verhuizing wordt het Coronaprotocol van de transportsector in acht genomen met maatregelen zoals:

 • Zieke verhuizers blijven thuis.
 • De klant zegt verhuizing af bij verkoudheidsklachten bij zichzelf of inwonenden.
 • Verhuizers dragen wegwerphandschoenen en in sommige gevallen mondkapjes.
 • Het is niet toegestaan samen meubels te tillen. Zet ze bij de voordeur en blijf uit de buurt van de verhuizers.
 • Betaling moet contactloos plaatsvinden.

De montage en demontage van je inboedel

Niet cruciale handymandiensten worden vooralsnog uitgesteld. Bij de essentiële zaken zal de montage door slechts een monteur plaatsvinden. Indien het uitzonderlijke geval dat er meer monteurs nodig zijn, dan wordt de afstand van anderhalve meter bewaard.

Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je verhuizing uitbesteden hoeft niet duur te zijn! Ontdek het nu zelf ook door vrijblijvend tot 4 offertes van verhuizers te ontvangen en bespaar tot 30%!