Verhuizen met restschuld

Verhuizen met restschuldVoor veel gezinnen die van plan zijn om te verhuizen wordt er onverhoopt een stokje voor gestoken. Zij vrezen namelijk dat ze bij een mogelijke verhuis te maken zullen krijgen met een bepaalde restschuld. Uiteraard is dat vervelend, maar het hoeft je verhuisplannen niet te dwarsbomen. In het merendeel van de gevallen is het immers mogelijk om de restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Dit geldt bovendien ook voor huiseigenaars die over de Nationale Hypotheek Garantie beschikken. Ook zij kunnen de restschuld onder voorwaarden mee financieren met behoud van NHG.

*Tip:
→ Verhuisbedrijf nodig? Vergelijk & bespaar tot 30%! Ontvang vrijblijvend offertes van verhuisbedrijven.

 

Belemmering voor mogelijke verhuis

Vroeger was het zo dat een mogelijke restschuld bij een verhuis meteen moest worden betaald aan de bank. Men kon hiervoor spaargeld aanwenden, maar het was mogelijk om een nieuwe financiering af te sluiten onder de vorm van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Dit was uiteraard een goede oplossing en zorgde er voor dat mensen alsnog konden verhuizen, maar het afsluiten van een nieuw krediet kost uiteraard terug extra geld. Omwille van deze reden maakten veel mensen uiteindelijk toch de keuze om maar niet te verhuizen. Jammer, want op die manier kon de toekomst van het volledige gezin worden ondermijnd.

Meefinancieren van restschuld in nieuwe hypotheek

Om er voor te zorgen dat de doorstroom op de woningmarkt werd verbeterd werd er in 2013 reeds voor gekozen om de restschuld mee te laten financieren in een volgende hypotheek. Dit kon evenwel nog niet met behoud van NHG. Per 1 januari 2014 werd dit wel mogelijk gemaakt, maar uitsluitend wanneer er werd voldaan aan verschillende voorwaarden, namelijk:

  • De bestaande hypotheek moet vallen onder NHG.
  • Voor de nieuwe woning dient wederom een hypotheek met NHG te worden afgesloten.
  • De nieuwe lening dient passend te zijn bij je inkomen en mag geen extra risico vormen.
  • De bestaande woning moet zijn verkocht vooraleer een nieuw huis wordt aangekocht.
  • De restschuld moet volledig en annuïtair worden afgelost.
  • De kosten voor de nieuwe woning in combinatie met de restschuld moet onder de NHG-kostengrens blijven.

Wanneer je niet over een hypotheek met NHG beschikt zijn bovenstaande voorwaarden niet van toepassing. Let wel, ook in dit geval zal je er rekening mee moeten houden dat je geen financiering af kan sluiten die hoger ligt dan je inkomen toelaat. Dit brengt immers zowel voor jou als voor de kredietverstrekker aanzienlijke financiële risico’s met zich mee. Bij twijfel kan je hiervoor contact opnemen met je bank of financiële instelling.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je verhuizing uitbesteden hoeft niet duur te zijn! Ontdek het nu zelf ook door vrijblijvend tot 4 offertes van verhuizers te ontvangen en bespaar tot 30%!