Verhuizen nieuwe waterleverancier

Verhuizen nieuwe waterleverancierAlle woningen die in Nederland worden opgeleverd zijn standaard aangesloten op het elektriciteitsnet en op de waterleiding. Je zou denken dat het met de levering van water net zo werkt als met elektra; je hebt de keuze uit meerdere leveranciers. Toch is dit niet waar wanneer het een waterleverancier betreft. Daar heb je geen keuze bij; je bent gebonden aan een bepaalde regio en dus aan één leverancier die in die regio het water zuivert en levert.

*Tip:
→ Verhuisbedrijf nodig? Vergelijk & bespaar tot 30%! Ontvang vrijblijvend offertes van verhuisbedrijven.

 

Waar denk je aan als je gaat verhuizen

Ga je verhuizen, dan is er een aantal zaken wat je ruim van tevoren moet gaan regelen. Eén van die zaken is de categorie nutsvoorzieningen. We hebben het hier dan onder andere over de waterlevering. Je zal dus in een aantal gevallen moeten kijken naar de nieuwe waterleverancier wanneer je gaat verhuizen. Dat doe je in een aantal gevallen:

  • Je gaat in een andere provincie wonen
  • Je gaat in een andere woonplaats buiten jouw regio wonen.

Ons land heeft namelijk 10 leidingwaterleveranciers die ieder hun eigen regio bedienen. Het kan natuurlijk zomaar zijn dat het verschil van één dorp of stad net op de grens van de waterleverancier ligt. Controleer het dus altijd voordat je gaat verhuizen. Je wil immers in je nieuwe huis gewoon leidingwater kunnen krijgen. Je bent altijd verplicht het waterleidingbedrijf te laten weten dat jij op een bepaald adres bent komen te wonen; het is dus zaak om goed te kijken welk bedrijf verantwoordelijk is voor de levering van leidingwater naar jouw nieuwe adres.

Zaken die je kort voor de verhuizing moet regelen

Je zou denken dat een nieuw waterleidingbedrijf iets is wat je lang van tevoren moet aanmelden, net zoals een verhuizing met een energieleverancier. Niets is minder waar. Een verhuizing van een waterleverancier moet je namelijk doorgeven samen met de meterstanden van jouw watermeter. Dat kan je dus pas doen op het moment waarop de sleuteloverdracht is. Je moet aangeven aan de oude leverancier wat de eindstand van jouw watermeter is op dat moment, en aan de nieuwe leverancier moet je eveneens aangeven wat de beginstand van jouw watermeter is op het moment dat je het nieuwe huis betrekt.

Binnen welke periode moet je een verhuizing melden

Een verhuizing meld je aan je waterleverancier op de dag van vertrek uit je oude woning. Je wil immers niet betalen voor het water van de nieuwe bewoners. De meterstand van je nieuwe woning moet je binnen een week na de sleuteloverdracht doorgeven. Je hebt er dus een paar dagen de tijd voor, maar het advies is om de standen zo snel mogelijk door te geven. Dit is iets wat je niet heel lang voor de verhuizing moet gaan doen; de gegevens moeten accuraat zijn.

Wanneer meld je af en aan bij een ander waterleidingsbedrijf

Ga je verhuizen naar een huis met een andere waterleverancier, dan is het van belang dat je de meterstand doorgeeft op het moment dat je het oude huis verlaat. Je moet je zo snel mogelijk na de sleuteloverdracht van het nieuwe huis aanmelden bij je nieuwe waterleverancier, samen met de meterstanden. In principe heeft elk waterleidingsbedrijf zijn eigen methode en website om nieuwe klanten te verwelkomen. Wanneer je kijkt op de website van jouw waterleidingsbedrijf zie je snel genoeg hoe die methode verloopt bij jouw leverancier. Wanneer je er niet uitkomt kan je uiteraard ook de meterstanden doorgeven en aanmelding telefonisch laten verlopen. Je hebt je dan automatisch bij het oude waterleidingsbedrijf afgemeld en bij het nieuwe waterleidingsbedrijf aangemeld.

Waarom geef je de meterstanden door

Het doorgeven van de meterstanden is een heel belangrijk onderdeel van de verhuizing. Jouw rekening wordt altijd gebaseerd op je waterverbruik. De leverancier van jouw nieuwe woning zal je watervoorschot in eerste instantie baseren op dat van de oude bewoners van jouw huis. Aan het eind van het eerste jaar zal dan blijken of deze gegevens correct, te hoog of te laag waren ingeschat. Een paar weken na de verhuizing naar je nieuwe adres zal je de eindafrekening van de waterlevering krijgen van je oude adres. Het gaat hier om een verrekening van je werkelijke verbruik met de betaalde voorschotten sinds je laatste jaarafrekening.

Kan je de meterstanden altijd online doorgeven

De meeste klanten van een waterleidingbedrijf zullen de meterstanden graag online willen doorgeven. Dat is een mogelijkheid waarbij je geen wachttijd hebt en waarbij je direct duidelijkheid hebt over jouw verbruik en de hoogte van de afrekening. Online de meterstanden doorgeven kan aan waterbedrijf Groningen, WMD water, Vitens, Brabant Water, Evides, Dunea (alleen online binnen 5 dagen na verhuizing), Waternet en PWN. Bij de andere leveranciers kan je telefonisch of schriftelijk de meterstanden doorgeven.

Betaal je meer of minder voor water

Hoe gek het ook klinkt; voor water betaal je in elke regio nagenoeg hetzelfde tarief. Hier zit minder verschil in dan bij elektriciteitskosten. Je zal er dus hooguit bij een nieuwe woning op vooruit of achteruit gaan door een hoger of lager verbruik, maar aan de kosten per kubieke meter zal het niet liggen.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je verhuizing uitbesteden hoeft niet duur te zijn! Ontdek het nu zelf ook door vrijblijvend tot 4 offertes van verhuizers te ontvangen en bespaar tot 30%!