Informatie en advies over verhuizen sinds 2006
Gratis offertes vergelijken?

Verhuisbedrijven beperken zich vaak niet tot de landsgrenzen en doen veelal zaken met Nederlanders die naar het buitenland verhuizen of emigranten die naar Nederland verhuizen. Sinds het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt, de zogenaamde Brexit, hebben verhuisbedrijven hierdoor vaker last van douane-gerelateerde zaken. Hoe gaan de internationale verhuisbedrijven met deze veranderingen om? En is het straks nog wel mogelijk om van of naar Groot-Brittannië te verhuizen?

Verhuizen van en naar het Verenigd Koninkrijk

Ofschoon er voor de verblijfstatus van in het Verenigd Koninkrijk wonende Nederlanders op de korte duur niks verandert, is er door de Brexit een lichte verschuiving waarneembaar in de hoeveelheid Nederlanders, die terug verhuizen naar Nederland. Tot 2016 steeg het aantal Nederlanders dat naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde, maar in 2018 waren dit nog maar drieduizend Nederlanders, het laagste aantal sinds 2009. Sinds 2015 steeg het aantal Nederlanders dat juist terugkeerde uit het Verenigd Koninkrijk. Ook verlaten de Britten zelf steeds meer huis en haard en verhuizen naar Nederland. In 2018 waren dit maar liefst 5800 Britten. Ook mensen van andere nationaliteiten verhuisden meer naar Nederland vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Voorbereidingen van de verhuisbedrijven

Toen bekend werd dat de Brexit doorging, had dit ook gevolgen voor de internationale verhuisbedrijven in Nederland. De vraag naar internationale verhuisbedrijven zou komende maanden nog meer toenemen, terwijl de verhuizingen bemoeilijkt zouden worden door de nieuwe formaliteiten. De bedrijven waren reeds voorbereid. Douanepapieren moesten geregeld worden. Vooraanmeldingen voor de veerboot naar het Verenigd Koninkrijk waren geplaatst. Tevens hadden de personeelsleden trainingen gevolgd over douanezaken. Vergunningen voor bijvoorbeeld een douaneloods duurden wat langer om geregeld te worden, maar die zijn niet per se nodig voordat de Brexit zou plaatsvinden.

Is de vraag niet te groot?

De tendens dat veel meer internationale verhuizingen van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland plaatsvonden groeide alleen nog maar, dus zo ook de vraag naar internationale verhuisbedrijven. In Nederland zijn er circa vijf á acht internationale verhuisbedrijven. Door de grote vraag naar internationale verhuisbedrijven kunnen de kleine bedrijven zich moeilijk staande houden en spelen de verzoeken door naar de grote marktleiders. Daarnaast huren de Britse verhuisbedrijven de grote Nederlandse internationale verhuisbedrijven ook in, omdat de Nederlandse bedrijven beter gespecialiseerd zijn in de verhuizingen van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland en omdat de Britse rijbewijzen niet meer geldig zullen zijn op het Europees vasteland na de Brexit.

Consequenties Brexit voor internationale verhuisbedrijven

Er vonden meer douaneformaliteiten plaats voor de internationale verhuisbedrijven, waardoor vele besloten tot een cursus douanedeclarant zodat douanezaken in eigen beheer bleven. Andere bedrijven laten dit doen door een douaneagent. Door de toename aan vraag naar douaneagenten zijn de wachttijden hierdoor langer geworden. Daarbij kost het inhuren van een speciale douaneagent extra geld. De cursus douanedeclarant was daarnaast handig voor het verkrijgen van de kennis van in- en uitklaringen bij de douane. Deze knowhow biedt vaak nieuwe zakelijke kansen voor de internationale verhuisbedrijven.

Voor- en nadelen voor de particuliere verhuizer na de Brexit

Nu het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is getreden, gaat de btw op de kosten van de verhuizing ineens omlaag van 21 naar 0 procent. De koop- en huurprijzen in het Verenigd Koninkrijk, zoals in Londen, zullen op den duur ook afnemen. Er zullen wel meerkosten plaatsvinden door de lange wachttijden bij de douane, maar deze extra kosten worden reeds opgenomen in je aangevraagde offerte van je internationaal verhuisbedrijf. Je zult dus niet voor onverwachte kosten komen te staan.

De meerwaarde van douaneloodsen

Het kan zijn dat je op het moment van de verhuizing nog niet alle papieren in je bezit hebt, waardoor je nog geen invoervrijstelling voor je inboedel hebt gekregen. Je kunt je inboedel in dit geval in douaneloodsen van verhuisbedrijven laten opslaan. In dit douanedepot is je inboedel vrijgesteld van invoerrechten en andere kosten.

Hulp van internationale verhuisbedrijven

De internationale verhuisbedrijven helpen je niet alleen maar met het inpakken en verhuizen van je inboedel van plek A naar B. De verhuisbedrijven helpen je ook met de aanvraag van de vrijstelling van belasting van je inboedel. Ze staan je bij hele proces van in- en uitklaren van goederen bij en nemen de belangrijkste handelingen bij de douane voor hun rekening. Tevens kunnen ze helpen met het verlagen van de verhuiskosten door je een groepage aan te bieden. Dit houdt in dat er gecombineerde verhuizingen plaatsvinden tegen aantrekkelijke prijzen.

Verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk nog mogelijk?

Na de Brexit is het zeker nog mogelijk om naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen. Je moet nu echter met meer zaken rekening houden. Huur daarom altijd een internationaal verhuisbedrijf in, omdat deze gespecialiseerd zijn in verhuizingen naar het Verenigd Koninkrijk en dus weten waarop je moet letten. Wil je in het Verenigd Koninkrijk wonen voor langer dan zes maanden, dan heb je bijvoorbeeld een verblijfsvergunning nodig. De gemiddelde kosten van een verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk bedraagt €2100 tot €5000. Dit hangt natuurlijk af van hoeveel man verhuizen en van de grootte van je inboedel. Deze kosten kunnen duurder worden, naarmate de Brexit helemaal wordt afgerond.

Lees ook: kosten internationaal verhuizen


Meer nieuws:

Meer blogs